K-popgroep OMEGA X wint rechtszaak tegen agentschap en mag contract beëindigen

De K-popgroep OMEGA X mag het agentschap SPIRE Entertainment verlaten. Nadat er video’s uitlekten waarin te zien was hoe de CEO van SPIRE Entertainment, Kang Seong-hee, de leden fysiek en verbaal mishandelde, trokken de groepsleden naar de rechter om een einde te maken aan hun contract. En nu is er een uitspraak in die zaak.

De elf leden van OMEGA X hebben de rechtszaak tegen hun agentschap gewonnen. Onlangs raakte bekend dat de groep verbaal en fysiek mishandeld werd door hun oversten. Niet veel later stapte CEO Kang Seong-hee op, maar de groepsleden lieten het daar niet bij en lieten in een persconferentie weten dat ze juridische stappen zouden zetten om hun contract te ontbinden.

Beelden 

Op 23 oktober 2022 deelden fans van OMEGA X op sociale media dat ze de groep zagen in hun hotellobby. Daarbij zagen ze ook hoe de toenmalige CEO van SPIRE Entertainment, Kang Seong-hee, de leden uitschold en sloeg. Een fan deelde een geluidsfragment op Twitter, waarop het roepen duidelijk te horen was. Op het einde van het fragment is ook een klap te horen, waarna je iemand hoort huilen. 

Een dag nadat het geluidsfragment van de fan gedeeld werd, kwam het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium SBS News met nieuwe beelden. In de beelden, die gemaakt werden na het concert van OMEGA X in Los Angeles, is te zien hoe Jae-han, de leader van de groep, het moeilijk heeft. Hij zegt dat hij zich niet goed voelt en niet meer kan staan. Maar dat wordt niet aanvaard door de CEO. Zij scheldt hem de huid vol. In een volgend fragment is de groep te zien in de lobby van hun hotel. Daar is Kang nog steeds aan het roepen naar Jae-han, die aangeeft dat hij het gevoel heeft dat hij gaat flauwvallen. Daarbij trekt Kang hardhandig aan zijn kraag waardoor de zanger op de grond valt. Vervolgens zien we hem in tranen terwijl hij ondersteund moet worden om in de lift te stappen.

Later volgde ook het nieuws dat het agentschap de tickets voor de vlucht naar Seoul van de leden had geannuleerd, terwijl de stafleden wel terugvlogen. De elf leden van de groep moesten dan op eigen krachten terug zien te geraken naar Zuid-Korea. Dat lukte hen uiteindelijk met de hulp van hun ouders. 

Bekijk hier de beelden van het incident (er zijn Engelse ondertitels beschikbaar):

Ontslag CEO

In de nasleep van het verspreiden van de beelden, stapte de CEO van SPIRE Entertainment Kang Seong-hee op. In een statement verontschuldigde het agentschap zich tegenover de leden van OMEGA X, hun familieleden en fans en “iedereen die zich gekwetst voelde door het nieuws”. “SPIRE Entertainment neemt de volledige verantwoordelijkheid en wil laten weten dat de CEO, die verantwoordelijk is voor deze zaak, opgestapt is. We willen ons bij deze ook verontschuldigden omdat we niet juist reageerden en veel fans teleurgesteld hebben omdat we onvoldoende info gaven over de situatie.”

“We zullen al jullie advies en opmerkingen meenemen en ons best doen om te voorkomen dat dergelijke dingen opnieuw zouden gebeuren. Daarnaast willen we vanaf nu de focus leggen op het creëren van een betere omgeving voor de leden zodat ze zich kunnen focussen op hun activiteiten als artiest. We hopen dat jullie OMEGA X zullen blijven steunen en beloven dat we ons best zullen doen om terug te keren met beter nieuws.”

Persconferentie OMEGA X

In november hielden de leden van OMEGA X vervolgens zelf een persconferentie. Daarin deelden ze details over wat ze meemaakten bij het agentschap en lieten ze ook formeel weten dat ze een proces gestart waren om hun contract met SPIRE Entertainment te beëindigen. In de persconferentie werden de elf leden van OMEGA X bijgestaan door hun advocaat Noh Jong-eon. Hij sprak als eerste de aanwezige pers toe. “Dit is niet enkel ons probleem, maar een maatschappelijk vraagstuk. Wij raapten de moed bij elkaar om dit te veranderen. Het ondenkbare is gebeurd in het Zuid-Korea van 2022. We starten een rechtszaak om het exclusiviteitscontract van OMEGA X te beëindigen en zullen daarnaast ook optreden tegen de criminele feiten die in deze zaak gepleegd werden.”

In de persconferentie spraken de leden over momenten waarop de CEO hen ongepast aanraakte of verplichtte om met haar te drinken. Ze chanteerde de leden ook meermaals door te zeggen dat ze zelfmoord zou plegen als de jongens niet deden wat ze vroeg. Door dit alles moesten enkele van de leden in therapie voor angst- en stressstoornissen.

De leden van OMEGA X eisten een schadevergoeding van 300 tot 400 miljoen won (zo’n 218.000 tot 290.000 euro) per lid voor aanranding, intimidatie, onfatsoenlijk handelen onder dwang en poging tot bedreiging. Bedreigingen die ze konden staven met foto’s, video’s en geluidsfragmenten. Naast de voormalige CEO Kang Seong-hee, klaagden ze ook de voorzitter van het agentschap, Hwang Seong-u, aan voor nalatigheid aangezien hij op de hoogte was en nooit ingreep.

Gewonnen

De leden van OMEGA X laten nu zelf via Instagram weten dat ze de zaak tegen het agentschap gewonnen hebben. De groep maakte het Instagramprofiel aan kort nadat de heisa begon, waardoor ze met hun fans konden communiceren zonder tussenkomst van het agentschap.

Bij een nieuwe foto schrijven ze nu: “Vandaag wonnen we de rechtszaak tegen ons agentschap om ons exclusiviteitscontract stop te zetten. We hebben dit kunnen bereiken dankzij jullie, omdat jullie ons de moed gaven en de hand reikten. Bedankt voor jullie zorgen en steun tot op heden. We houden van jullie en bedanken jullie van harte. We zullen jullie terugbetalen in de toekomst met betere muziek en optredens. Bedankt.”

Het is nog niet zeker wat de leden van OMEGA X nu zullen doen. Maar het statement geeft alvast de indruk dat de groep naar een ander agentschap zal overschakelen en van daaruit zal verdergaan als groep.

Bekijk hier de post op Instagram:

Meer
Lees meer...