OMEGA X geeft in persconferentie meer details over misbruik door CEO en klaagt agentschap officieel aan

De K-popgroep OMEGA X heeft een persconferentie gehouden om meer informatie te geven over hun huidige situatie. De groep kwam onlangs onder de aandacht omdat er video’s verschenen waarop te zien was hoe ze verbaal en fysiek misbruikt werden door hun CEO Kang Seong-hee. Zij trad ondertussen af, maar de elf leden van de groep zullen haar en het agentschap toch voor de rechter sleuren.

De elf leden van OMEGA X zullen juridische stappen zetten tegen hun agentschap SPIRE Entertainment. Onlangs raakte bekend dat de groep verbaal en fysiek mishandeld werd door hun oversten en nu hebben ze besloten om zelf in te grijpen. Op een persconferentie gingen ze dieper in op de situatie en deelden ze hun motivatie waarom ze naar de rechter gaan.

Beelden 

Op 23 oktober deelden fans van OMEGA X op sociale media dat ze de groep zagen in hun hotellobby. Daarbij zagen ze ook hoe de CEO van SPIRE Entertainment, Kang Seong-hee, de leden uitschold en sloeg. Een fan deelde een geluidsfragment op Twitter, waarop het roepen duidelijk te horen was. Op het einde van het fragment is ook een klap te horen, waarna je iemand hoort huilen. 

Een dag nadat het geluidsfragment van de fan gedeeld werd, kwam het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium SBS News met nieuwe beelden. In de beelden, die gemaakt werden na het concert van OMEGA X in Los Angeles, is te zien hoe Jae-han, de leader van de groep, het moeilijk heeft. Hij zegt dat hij zich niet goed voelt en niet meer kan staan. Maar dat wordt niet aanvaard door de CEO. Zij scheldt hem de huid vol. In een volgend fragment is de groep te zien in de lobby van hun hotel. Daar is Kang nog steeds aan het roepen naar Jae-han, die aangeeft dat hij het gevoel heeft dat hij gaat flauwvallen. Daarbij trekt Kang hardhandig aan zijn kraag waardoor de zanger op de grond valt. Vervolgens zien we hem in tranen terwijl hij ondersteund moet worden om in de lift te stappen.

Later volgde ook het nieuws dat het agentschap de tickets voor de vlucht naar Seoul van de leden had geannuleerd, terwijl de stafleden wel terugvlogen. De elf leden van de groep moesten dan op eigen krachten terug zien te geraken naar Zuid-Korea. Dat lukte hen uiteindelijk met de hulp van hun ouders.

Bekijk hier de beelden van het incident (er zijn Engelse ondertitels beschikbaar):

Ontslag CEO

In de nasleep van het verspreiden van de beelden, stapte de CEO van SPIRE Entertainment Kang Seong-hee op. In een statement verontschuldigde het agentschap zich tegenover de leden van OMEGA X, hun familieleden en fans en “iedereen die zich gekwetst voelde door het nieuws”. “SPIRE Entertainment neemt de volledige verantwoordelijkheid en wil laten weten dat de CEO, die verantwoordelijk is voor deze zaak, opgestapt is. We willen ons bij deze ook verontschuldigden omdat we niet juist reageerden en veel fans teleurgesteld hebben omdat we onvoldoende info gaven over de situatie.”

“We zullen al jullie advies en opmerkingen meenemen en ons best doen om te voorkomen dat dergelijke dingen opnieuw zouden gebeuren. Daarnaast willen we vanaf nu de focus leggen op het creëren van een betere omgeving voor de leden zodat ze zich kunnen focussen op hun activiteiten als artiest. We hopen dat jullie OMEGA X zullen blijven steunen en beloven dat we ons best zullen doen om terug te keren met beter nieuws.”

Persconferentie OMEGA X

Vandaag, op woensdag 16 november, hielden de leden van OMEGA X zelf een persconferentie. Daarin deelden ze details over wat ze meemaakten bij het agentschap en lieten ze ook formeel weten dat ze een proces starten om hun contract met SPIRE Entertainment te beëindigen. In de persconferentie werden de elf leden van OMEGA X bijgestaan door hun advocaat Noh Jong-eon. Hij sprak als eerste de aanwezige pers toe. “Dit is niet enkel ons probleem, maar een maatschappelijk vraagstuk. Wij raapten de moed bij elkaar om dit te veranderen. Het ondenkbare is gebeurd in het Zuid-Korea van 2022. We starten een rechtszaak om het exclusiviteitscontract van OMEGA X te beëindigen en zullen daarnaast ook optreden tegen de criminele feiten die in deze zaak gepleegd werden.”

De leden van OMEGA X eisen nu een schadevergoeding van 300 tot 400 miljoen won (zo’n 218.000 tot 290.000 euro) per lid voor aanranding, intimidatie, onfatsoenlijk handelen onder dwang en poging tot bedreiging. Bedreigingen die ze kunnen staven met foto’s, video’s en geluidsfragmenten. Naast de voormalige CEO Kang Seong-hee, klagen ze ook de voorzitter van het agentschap, Hwang Seong-u, aan voor nalatigheid aangezien hij op de hoogte was en nooit ingreep.

Getuigenissen

Tijdens de persconferentie kwamen ook de leden zelf aan het woord. Zij vertelden verschillende verhalen over wat ze bij het agentschap meemaakten. Leider Jae-han vertelde zo dat CEO Kang hem na trainingen belde om met haar te komen drinken. “Daarbij raakte ze mijn gezicht en handen ongevraagd aan. Later belde ze me en haalde ze naar me uit en zei ze dat als we idols wilden blijven dat we moesten kruipen. Ook dreigde ze ermee zelfmoord te plegen, waardoor verschillende leden in therapie moesten. We wilden enkel gerespecteerd worden als mensen die houden van muziek.”

Hang-yeom getuigde tijdens de persconferentie over angstaanvallen die hij kreeg door de manier waarop ze behandeld werden. “Ik werd bang van het vibreren van m’n gsm, van alarmen of bassen in muziek omdat ik zoveel dronken telefoontjes van CEO Kang kreeg. Als ik alleen was met CEO Kang kreeg ik soms ademhalingsproblemen van de angst.”

De andere leden vertelden ook over de drankavonden. Zo vertelt Hang-yeom dat wie niet meedronk de volgende dag slecht behandeld werd. “Ze zeiden ook dat er geen volgend album zou komen als we niet zouden meedrinken”, klinkt het bij Se-bin. Volgens de advocaat van de groep was er op die avonden ook sprake van seksueel wangedrag door de CEO waarbij ze de leden ongepast aanraakte op hun dijen en gezicht.

Geen verontschuldigingen

Jung-hoon vertelde over wat er gebeurde na hun terugkeer uit de Verenigde Staten. “We kregen geen enkele verontschuldiging nadat we na het incident terug thuis waren. Ze begonnen gewoon meteen over onze legerdienst. Ze dreigden ermee om ons meteen te sturen. Daarna besloten we om in te grijpen.”

Jae-han gaat verder en legt uit waarom de leden niet eerder aan de alarmbel trokken. “Het was voor ons allemaal een tweede kans om het te maken als K-popartiest en we wilden die niet verspillen (alle leden zaten eerder al in andere K-popgroepen, red.) . We hadden het gevoel dat we moesten doorzetten voor onze fans die op ons bleven wachten. Als oudste lid en leider was ik zo bang dat onze dromen in elkaar zouden vallen wanneer ik keek naar mijn oververmoeide leden. We hielden ons in en ondergingen alles, maar we hebben een punt bereikt dat we niet langer kunnen ondergaan. We hebben onze moed bij elkaar geraapt voor iedereen die dezelfde droom als ons heeft.”

Meer
Lees meer...