Kankerverwekkende stof glyfosaat aangetroffen in tampons verkocht in de UK

In het Verenigd Koninkrijk zijn alarmerende hoeveelheden glyfosaat, een mogelijk kankerverwekkende stof, aangetroffen in tampons die op grote schaal verkocht worden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van drie Britse gezondheidsorganisaties. De ontdekking roept ernstige vragen op over de veiligheid van menstruatieproducten en de afwezigheid van regelgeving.

In totaal werden 15 populaire merken tampons getest door het Pesticide Action Network UK, het Women’s Environmental Network en de Pesticide Collaboration. In één van de doosjes werd een concentratie van 0,004 mg/kg glyfosaat gevonden – dat is maar liefst 40 keer hoger dan de wettelijke limiet die het VK en de EU hanteren voor drinkwater (0,0001 mg/kg).

Die vaststelling is bijzonder zorgwekkend. Stoffen die via de vagina in het lichaam terechtkomen, omzeilen de natuurlijke filtermechanismen van het lichaam en worden rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen. Zelfs minieme hoeveelheden chemische stoffen kunnen daardoor al schadelijke gevolgen hebben.

Wat is glyfosaat en waarom is het gevaarlijk?

Glyfosaat is wereldwijd het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel. Het werd door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), geclassificeerd als “waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens”. Daarnaast wordt het gelinkt aan de ziekte van Parkinson en andere ernstige gezondheidsproblemen.

De aanwezigheid van glyfosaat in tampons is vermoedelijk het gevolg van het intensieve gebruik ervan in de katoenteelt. Katoen is een van de meest chemisch bewerkte gewassen ter wereld: bij de productie worden tot wel 300 verschillende pesticiden gebruikt. Die chemicaliën blijven deels achter in het eindproduct.

De discussie over glyfosaat beperkt zich niet tot de volksgezondheid. Het middel heeft ook een bewezen negatieve impact op het milieu. Zo schaadt het wilde bijenpopulaties en bedreigt het het leven in zoetwatermilieus.

Meer
Lees meer...