Dan toch: Kanye stelt zich wél kandidaat voor presidentschap

Hoewel amper twee dagen geleden bekend raakte dat rapper Kanye West (43) afzag van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen, stelt hij zich nu toch kandidaat voor het presidentschap. De rapper heeft zich woensdag officieel kandidaat gesteld, meldt TMZ. De Amerikaanse kiescommissie bevestigt de aanmelding van de rapper.

Kanye is kandidaat namens de partij BDY, wat volgens hijzelf staat voor de Birthday Party. Voor hij definitief kan worden toegelaten tot de verkiezingen in november moet hij wel nog allerlei papierwerk in orde brengen.

Slechte peilingen

Kanye West Donald Trump White House
(EPA)

West maakte op 4 juli zijn kandidatuur bekend. Hij kreeg begin juli steun van onder anderen zijn echtgenote Kim Kardashian West en Tesla-oprichter Elon Musk, maar de meeste reacties waren negatief. Die laatste trok inmiddels zijn steun voor Kanye West al in.

Uit een recente peiling bleek dat Kanye in totaal zo’n – hou je vast – twee procent van de kiezers zou kunnen overtuigen. Hij was dus duidelijk kansloos tegenover de belangrijkste kandidaten, huidig president Donald Trump en voormalig vicepresident Joe Biden. Om die reden besloot hij zich dinsdag terug te trekken als kandidaat. Maar nu meldt entertainmentsite TMZ dat de rapper zijn partij woensdag wel degelijk heeft ingeschreven bij de federale verkiezingscommissie.

Handtekeningen verzamelen

Het is nog niet zeker of Kanye wel in alle Amerikaanse staten op het stemformulier terechtkomt. Zo moet je als kandidaat voldoen aan enkele voorwaarden, zoals het ophalen van handtekeningen. Bovendien moet je in veel staten inschrijfgeld betalen als kandidaat.

Als Kanye aan al die voorwaarden voldoet, zal hij het nog steeds opnemen tegen huidig president Donald Trump en voormalig vicepresident Joe Biden. Zopas besloot Trump nog zijn campagnedirecteur te vervangen. De president zou ontevreden zijn over de koers die zijn campagne uitging. Recente peilingen lijken dat argwaan te bevestigen: Trump staat op zo’n 8 procent van zijn Democratische concurrent Biden.

Meer
Lees meer...