Heeft Kanye West gesjoemeld met de geldinzameling voor z’n presidentiële campagne?

Kanye West is wereldberoemd om verschillende redenen. Aan het lijstje met onder andere rapper en modeontwerper voegde hij vorig jaar ook presidentskandidaat toe. Die kandidatuur is niet verlopen zoals West waarschijnlijk had verwacht. En nu blijkt dat hij ook gesjoemeld zou hebben met de geldinzameling voor z’n campagne.

Dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen afgelopen november niet zijn uitgedraaid zoals Kanye West had gewild, da’s duidelijk. Het is namelijk niet hij, maar democraat Joe Biden die z’n intrek in het Witte Huis heeft genomen.

Fraude?

De teleurstelling voor Kanye West was dus groot. Maar de Federal Election Commission (FEC) heeft die nu waarschijnlijk nog wat groter gemaakt. Dat onafhankelijk orgaan bekijkt namelijk of de verkiezingscampagnes op de juiste manier gefinancierd zijn. En dat blijkt bij West niet het geval te zijn. Zo is het verboden om bewust geld van minderjarige of niet-Amerikaanse burgers te gebruiken voor je campagne.

Dat heeft Kanye dus wel gedaan. De rapper/ondernemer/modeontwerper verkocht namelijk zelfgemaakte merchandise om z’n campagne te financieren. Volgens het FEC zijn meer dan 1.200 van de ruim 3.160 donoren van Kanye West minderjarigen. Die hebben in totaal een bedrag van maar liefst 349.160 dollar op tafel gelegd. Da’s bijna 294.000 euro.

Daarnaast stelt het FEC zich ook vragen over verschillende buitenlandse sponsors. Die hebben valse namen én onjuiste adressen opgegeven.

2024?

Kanye West erkende na verkiezingen eind vorig jaar redelijk snel z’n nederlaag. Het heeft wel even geduurd, maar het verschil met andere verliezende presidentskandidaten (lees: Donald Trump) was opvallend groot.

Nog opvallend was dat Kanye West onmiddellijk ook aankondigde dat hij zich bij de volgende presidentsverkiezingen, in 2024, opnieuw kandidaat zou stellen. Of hij dat na z’n recente scheiding van Kim Kardashian én de bekendmaking van het FEC nog steeds zal doen, valt nog af te wachten.

Meer
Lees meer...