Karel De Gucht niet bij de naaktzwemmers van Open VLD

Laat ons eerlijk zijn: Fientje Moerman (Open Vld) heeft haar partij nog een venijnig afscheidscadeautje gedaan. In een interview met De Morgen onthult ze dat het “tijdens de jaarlijkse fractiedagen in Oostende de gewoonte is dat iedereen ’s nachts poedelnaakt in de zee gaat zwemmen”. Zelf deed ze nooit mee, aldus Moerman. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ontmijnt op Twitter: “Je bent een vrijheidspartij of je bent het niet, natuurlijk.”

Vertellen we u eerst het belangrijkste van heel deze zaak: Karel De Gucht butt naked op het strand van Oostende, dat is gelukkig nooit gebeurd. Tenminste, dat is wat Noël Slangen, jarenlang spindoctor en nu kandidaat op de lijst in Limburg, ons verzekert. Slangen schrijft een grappig stukje op zijn blog over het naaktzwemmen.

“Fijne Vlaamse traditie”

Zowel hij als De Gucht kunnen niet zwemmen, en werden blijkbaar nooit uitgenodigd op wat Moerman omschrijft als “een gewoonte”. 

“Een gebruik waar ik tot het interview van Fientje Moerman niet van kende. Spijtig. Op die manier is voor Karel en mij een fijne Vlaamse traditie verloren gegaan”, schrijft Slangen.

Oplawaai verkopen

In een wat vreemd afscheidsinterview in De Morgen (ze weigerde één woord te reppen over haar afscheid zelf) weidt Moerman uit over seksisme in de politiek. “Ik heb ook dingen meegemaakt waar je die mannen nu een proces voor kunt aandoen. Ik zie mannen gewoon als vrienden en collega’s, het probleem is dat zij dat niet altijd met jou doen. Dat moet je als vrouw altijd in je achterhoofd hebben.”

Moerman gaat verder “dat ze altijd haar voorzorgen heeft genomen”. “Tijdens onze jaarlijkse fractiedagen in Oostende is het de gewoonte dat iedereen ’s nachts poedelnaakt in zee ging zwemen. Ik wilde niet. Ik wilde niet in een positie terechtkomen waarin ik een collega die misschien te veel gedronken had een oplawaai moest verkopen.”

Voorzitter Rutten reageert spitsvondig. “Je bent een vrijheidspartij of je bent het niet, natuurlijk”.

Lampedusa en Oostende

Het naaktzwemmen is sinds vanmorgen uiteraard goed voor een stroom Twitter-reacties, de ene al iets fijnbesnaarder dan de ander. En opvallend, de naam van Maggie De Block valt vaak:

Meer
Lees meer...