Katy Perry wint plagiaatzaak over ‘Dark Horse’: 2,6 miljoen naar de babyspaarpot?

Katy Perry Dark Horse Plagiaat
YouTube/Katy Perry

Katy Perry werd in de zomer van vorig jaar voor de rechter gesleept, omdat haar nummer Dark Horse wel héél hard op Joyful Noise van de christelijke rapper Flame leek. Toen werd de wereldster en haar team songwriters een schadevergoeding van 2,6 miljoen euro opgelegd. Daar ging ze niet mee akkoord, en nu krijgt Katy Perry toch gelijk.

Wereldberoemde muzikanten die aangeklaagd worden voor plagiaat, da’s al lang niets nieuws meer. En ook Katy Perry kon er niet aan ontsnappen: in juli 2019 sleepte de christelijke rapper Flame haar voor de rechter, omdat ze in Black Horse z’n nummer Joyful Noise gebruikt zou hebben.

2,6 miljoen euro schadevergoeding

De rechter oordeelde toen dat de schrijvers van Dark Horse zich wel degelijk te veel hebben laten inspireren door de muziek van Flame. Dat Joyful Noise van de christelijke rapper al in 2009 uitkwam, en Katy Perry’s Dark Horse pas in 2013, speelde ook niet in haar voordeel.

De verdediging van Dark Horse bleef beweren het christelijke nummer nog nooit gehoord te hebben, maar dat geloofde de jury niet. Marcus Gray (da’s de echte naam van rapper Flame) eiste een schadevergoeding van 20 miljoen dollar, oftewel 18,5 miljoen euro.

Katy Perry en haar verdediging zagen die schadevergoeding liefst een stuk lager en boden toen 360.000 dollar (324.000 euro). De jury neigde iets meer naar de kant van de wereldster en zette het bedrag vast op 2,8 miljoen dollar (of een kleine 2,6 miljoen euro).

Muziekspecialisten erbij

Begin dit jaar raakte al bekend dat de verdediging van Katy Perry niet akkoord ging met die uitspraak. Ze haalde er een heel team aan musicologen bij, die de twee nummers uitgebreid met elkaar vergeleken. Daarna raadden de muziekspecialisten de rechtbank aan de zaak te herbekijken of helemaal opnieuw te voeren.

En da’s nu blijkbaar gebeurd, want een andere rechter oordeelde gisteren dat Katy Perry dan toch het nummer van Flame niet geplagieerd heeft. Die laatste zou blijkbaar toch niet genoeg bewijsmateriaal op tafel hebben gelegd, waaruit blijkt dat de schrijvers van Dark Horse z’n copyright geschonden hebben.

Spaarpotje beginnen?

Maar daarmee is het nog steeds niet zeker dat Katy Perry die 2,6 miljoen euro (of toch haar deel daarvan) in het spaarpotje van haar ongeboren baby’tje met Orlando Bloom kan steken. De rechter heeft namelijk laten weten dat als het Hof van Beroep niet akkoord gaat met haar vonnis, dat ze het proces opnieuw kan laten voeren.

Gesponsorde artikelen