Kim Kardashian maakt documentaire over Amerikaanse gevangenen

Kim Kardashian West komt binnenkort met een twee uur durende documentaire over Amerikaanse gevangenen. De realityster volgt voor de Amerikaanse truecrimezender Oxygen vier gedetineerden die vinden dat ze een veel te zware straf hebben gekregen. Met de hulp van Kim Kardashian hopen ze op een eerlijke tweede kans. Op 5 april wordt de documentaire gereleased.

Het idee voor Kim Kardashian West: The Justice Project ontstond in 2018 toen Kardashian West een video zag over Alice Marie Johnson. De toen 62-jarige Amerikaanse vrouw zat op dat moment al 21 jaar in de gevangenis voor een geweldloos drugsmisdrijf.

Johnson was op het moment van de feiten werkloos en zat in geldnood. Hoewel het haar eerste misdrijf was, kreeg ze meteen levenslang zonder kans op vervroegd vrijkomen. Kardashian verdiepte zich in de zaak en sprak er uiteindelijk over met president Donald Trump. Het lukte haar om de vrouw vrij te krijgen.

Onrechtvaardig rechtssysteem

Na die zaak besloot Kim Kardashian niet alleen om rechten te gaan studeren, maar ook om haar bekendheid te gebruiken om het onrechtvaardige rechtssysteem in de VS te hervormen. “Ik besloot de documentaire te maken omdat miljoenen mensen getroffen worden door dit oneerlijke rechtssysteem en ik gezichten wou plakken op deze nummers en statistieken”, legt ze uit aan Variety.

“Er zijn heel wat mensen die een tweede kans verdienen, maar velen hebben niet de middelen om daarvoor te strijden. Ik wil helpen om hun zaken nationaal aan te kaarten in de hoop om een verandering te weeg te brengen”, zegt Kardashian West, die ook als producer bij de documentaire betrokken is.

Vier gedetineerden

In Kim Kardashian West: The Justice Project verdiept ze zich in de zaken van Dawn Jackson, Alexis Martin, Momolu Stewart en David Sheppard. Zowel zijzelf als experts zijn er namelijk van overtuigd dat die vier gedetineerden geen eerlijke straf hebben gekregen.

Daarom spreekt ze met advocaten, maar met vrienden en familie van de gevangenen. “Eens je de omstandigheden hoort die hebben geleid tot wat ze hebben gedaan, opent je hart volledig”, zegt Kardashian West. “Hopelijk zien anderen dat ook en helpen ze om wetten aan te passen die dringend moeten veranderd worden.”

Kritiek

De realityster kreeg, zelfs voor de release van de documentaire, al veel kritiek. Volgens velen doet ze dit alles enkel en alleen voor aandacht, maar dat ontkent Kim Kardashian West.

“Ik ben inmiddels wel gewend aan kritiek, dus ik kan nergens echt van wakker liggen. Ik wil me gewoon richten op de mensen die ik wil helpen. Ik doe dit niet voor de publiciteit, ik vind dit echt belangrijk”, besluit ze.

Bekijk de trailer van Kim Kardashian West: The Justice Project

Meer
Lees meer...