Krijgen we onze favoriete pillen later per stuk?

Twintig miljoen euro besparen door geneesmiddelen in rust- en verzorgingstehuizen per stuk te verdelen in plaats van per doosje. Dat is het ambitieuze plan van de ziekteverzekering. Enkele tehuizen gaan de nieuwe aanpak uittesten. Maar welke pillen pakken wij nu het meest?

Een Belg slikt in heel zijn leven minstens 40.000 pillen, berekende gezondheidseconoom Lieven Annemans afgelopen zomer. Gemiddeld nemen we 1,3 pillen per dag, maar allicht zijn dat er nog meer want Annemans telde bijvoorbeeld 3 dosissen antibiotica per dag maar één keer. Een gepensioneerde slikt trouwens gemiddeld 8 pillen per dag, blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum. Een 14-jarige zit gemiddeld aan 0,3.

Dit zijn de 10 geneesmiddelen die leden van de Christelijke Mutualiteit (42% van de Belgen) in 2012 het meeste namen:

1. Bloeddrukverlagers

Alle Belgen samen nemen jaarlijks 1,4 miljard dagdosissen bloeddrukverlagers. Dat is 27 procent van alle gebruikte geneesmiddelen in ons land.

2. Cholesterolverlagers

1,3 miljoen Belgen slikken cholesterolverlagers, en dat aantal neemt elk jaar toe. 10 procent van het budget van de ziekteverzekering voor ambulante geneesmiddelen gaat naar deze geneesmiddelen.

3. Bloedverdunners

Meer dan 1,1 miljoen Belgen nemen elke dag een aspirine in uit vrees voor een hartinfarct.

4. Medicatie tegen maag- en darmproblemen

Maar liefst een op de tien Belgen heeft last van brandend maagzuur.

5. Anticonceptiva

Drie vierde van de seksueel actieve vrouwen tussen de 15 en 49 jaar gebruikt anticonceptie, blijkt uit de meest recente Gezondheidsenquête waarin gepeild werd naar gebruik van anticonceptie.

6. Antidepressiva

Sinds 2004 steeg het gebruik van antidepressiva met 40 procent, en dat van antipsychotica met 50 procent.

7. Geneesmiddelen tegen diabetes

Elke tien minuten krijgt in ons land iemand de diagnose van diabetes. 1 op 12 volwassen Belgen zou de ziekte hebben, tegen 2030 zou dat 1 op 10 zijn.

8. Geneesmiddelen tegen luchtwegproblemen

Hoeveel Belgen astma hebben, is moeilijk te zeggen, maar in 2012 werden 59 miljoen dagdosissen astmamedicijn verkocht, ruim 12 procent meer dan in 2008. 

9. Geneesmiddelen tegen pijn en ontstekingen

In 2009 namen we elke dag meer dan 600.000 pijnstillers, cijfers die ondertussen ongetwijfeld al een pak hoger liggen. Een van de meest voorgeschreven is Diclofenac. 

10. Geneesmiddelen tegen pijn in de borst

Angina pectoris is pijn, meestal ter hoogte van de linkerborst, die beschouwd wordt als een eerste cardiale verwittiging. De geneesmiddelen ontspannen de kransslagaders, waardoor het hart weer beter gaat werken.

Lees het volledige artikel vandaag in De Standaard en Le Soir.

Meer
Lees meer...