‘Kung Fu Panda 4’: Een kinderfilm met hoge kwaliteit

Jack Black keert na tien jaar terug als de reuzenpanda Po. Hij ontkent zijn nieuwe taken als spirituele leider en vertrekt op avontuur, samen met een steppevos. De nieuwe vijand neemt de gedaantes van Po’s vorige vijanden aan en neemt hun krachten over. In 2022 werd de film aangekondigd door Dreamworks Animation en er volgen mogelijk nog meer films.

Score: 7/10

Kung Fu Panda is een bekende filmserie voor kinderen, maar ook de ouders kunnen meegenieten van de film. Op sociale media kijken velen al uit naar de film die in België vanaf 6 maart in de bioscoop te zien is. Na het succes van de vorige Kung Fu Panda-films heeft tien jaar geduurd voordat er een vervolg kwam, en er zijn nog niet veel beelden van de film gedeeld.

Po’s nieuwe vijand en rol

In de trailer konden we eerder al zien hoe Po, de Drakenkrijger, de volgende stap moet nemen van meester Shifu. Hij zou meester Oogway moeten opvolgen als spirituele leider. Ook maken we in de trailer al kennis met de nieuwe schurk de Kameleon. De naam van de schurk geeft al veel weg, ze kan de vorm van iemand anders overnemen, maar ze kan ook krachten stelen.

De film haalt herinneringen van de vorige films op. De krachten die de Kameleon steelt zijn van Po’s eerdere vijanden. Zo keert Tai Lung, de sneeuwtijger van de allereerste film, bijvoorbeeld terug in de film. Po moet als opvolger van meester Oogway een nieuwe drakenkrijger kiezen. Dit is een referentie naar de eerste film waarbij Po gekozen wordt door Oogway. Tijdens de film wordt er een nieuw karakter geïntroduceerd, dat we ook al in de trailer kregen te zien, de steppevos Zhen. Po en Zhen hebben andere wereldvisies, maar ontdekken ook raakvlakken bij elkaar. Doorheen de film komt Po te weten hoe Zhen de vos is geworden die ze nu is, waardoor ze elkaar steunen.

Naast de karakters die terugkeren, zoals meester Shifu, Po en Po zijn vaders, zijn er ook een aantal die we niet te zien krijgen in deze film. De vurige vijf, bestaande uit Tijger, Meester Monkie, Meester Viper, Meester Kraan en Meester Mantis, keren alleen op het einde van de film terug. Dit zorgt ervoor dat we de evolutie van de relatie tussen Po en de vurige vijf niet kunnen zien.

Natuurlijk kan je je wel afvragen hoe origineel de film nu echt is. Er zijn opnieuw veel vechtscènes die niet altijd even origineel zijn. Ook komen er grappen van de vorige films terug, wat sommigen leuk zullen vinden en anderen juist niet. De verhaallijn is compleet anders aangezien Po een nieuwe weg op moet. Dit zorgt ervoor dat het geen herhaling wordt van de vorige drie films met gewoon een andere vijand. Het is niet evident om te zeggen dat de nieuwe vijand compleet nieuw is, maar ze heeft wel andere krachten.

Kleur & co

De film gebruikt verschillende levendige en donkere kleuren om de juiste sfeer van de scène over te brengen. Het zorgt ervoor dat je wordt meegesleept in het verhaal en dat je bij specifieke gebeurtenissen een bepaald gevoel krijgt. Het zorgt voor coherentie, maar maakt het soms ook wat voorspelbaar. De kwaliteit van de animatie blijft wel hoog liggen net zoals bij de vorige films. Alhoewel dit niet zou mogen verbazen aangezien de CEO van Dreamworks, Jeffrey Katzenberg, zegt dat er een mogelijkheid bestaat dat Kung Fu Panda een zesdelige serie wordt.

Het verhaal geeft verschillende boodschappen mee die vooral voor kinderen bedoeld zijn. Zo leert Po bijvoorbeeld dat hij iets nieuws moet proberen, het oude moet leren achterlaten en kennis delen doordat hij de rol van spirituele leider op zich moet nemen. De film zorgt voor een goede variatie tussen humor en oprechtheid. De serieuze boodschappen worden goed verwerkt in de film. Er komen referenties in voor die je alleen snapt als je alle vorige films al hebt gezien. In de film gaat Po ook voor de eerste keer naar een grootstad. Dit is compleet nieuw, voor zowel de kijkers als voor Po, wat ook voor variatie zorgt in de setting.

Conclusie

De film is goed gemaakt en de makers weten hoe ze een bepaalde sfeer kunnen overbrengen met simpelweg de kleur te veranderen. Ook de kwaliteit van de animatie verschilt niet met de vorige films. Als je de vorige films ook effectief hebt gekeken zal je verschillende referenties terugvinden. De vraag blijft natuurlijk of dit wel iets compleet nieuw is. De verhaallijn is zeker nieuw en verfrissend, maar de vijand misschien iets minder. Ze neemt vaak de vorm aan van één van Po zijn vorige vijanden. Ook de vechtscènes zijn niet vernieuwend en kunnen als herhaling aanvoelen. Het verfrissende aan de film is dat er een nieuw blik geopend wordt met het nieuwe personage Zhen en met de rol die Po moet opnemen.

Bekijk hier nog eens de trailer:

Kung Fu Panda 4 is vanaf 6 maart in de Belgische bioscopen te zien.

Meer
Lees meer...