Lena Headey wou een betere dood voor Cersei in ‘Game of Thrones’

Game of Thrones deed de gemoederen hoog oplaaien in het laatste seizoen. Velen vonden dat laatste seizoen enorm teleurstellend, niet in het minst omwille van Cersei en dan misschien vooral nog de manier waarop ze aan haar einde kwam. Lena Headey, de actrice die acht seizoenen lang Cersei Lannister vertolkte, komt er nu zelf in een interview op terug: “Ik wou een betere dood.”

Game of Thrones zit er al een tijdje op, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat er minder over wordt gepraat. Het laatste seizoen van de epische fantasyreeks werd bedolven onder kritiek. Vooral het einde van verschillende personages viel heel slecht bij vele fans. Zo zeker ook het einde van een van de grootste ‘slechteriken’ in de serie, Cersei Lannister.

Van slimme, sluwe koningin tot hulpeloze vrouw

Na de dood van de Night King, na de grote Battle of Winterfell (die ook bakken kritiek kreeg omdat die te donker zou zijn), leek Cersei dé grote opponent voor Daenerys, Jon en co. Maar echt veel had de Queen niet te doen in het laatste seizoen. We zagen haar vooral uit haar raam kijken en lijdzaam toezien hoe versbakken Mad Queen Daenerys haar stad in vlammen dompelde.

De eens zo slimme en sluwe koningin was een hulpeloze vrouw geworden, die gered moest worden door haar grote liefde, haar broertje Jaime. Hij kwam dan wel nog op tijd, zijn hulp kwam te laat. Want de twee konden in een instortende Red Keep geen kant meer op en stierven door het rondvallende puin in elkaars armen.

“Ik heb ook zo m’n ergernissen”

https://www.youtube.com/watch?v=QPVvKRC5DpE

Niet meteen de grootse dood die velen voor Cersei in petto hadden. En ook Lena Headey, die acht seizoenen gestalte gaf aan Cersei, had een andere dood voor haar personage verwacht. In een interview met The Guardian reageerde ze op verschillende kritieken die de show te verwerken kreeg, al kon ze zelf haar teleurstelling ook niet verbergen.

“Luister, als kijker investeer ik in de show en heb ik mijn favoriete personages. Ik heb ook zo m’n eigen ergernissen”, zegt ze. “Maar ik heb nog niet dronken met David Benioff en D.B. Weiss (de producers van Game of Thrones, red.) gepraat.” Wat ze dan zou zeggen, als ze haar drankje op heeft? “Ik zou zeggen dat ik een betere dood wou.”

“Je droomt natuurlijk over je dood”, legt ze uit. “Het kan eender welke kant opgaan in die show. Dus ik was er het hart van in. Maar ik denk ook dat ze gewoon nooit iedereen hadden kunnen plezieren. Wat ze ook zouden doen, ik denk dat er na zo’n verhaal altijd een grote teleurstelling zou zijn.”

“Hoe wil je sterven? In de armen van de vrouw waar ik van hou”

Eerder kwam ook al Nikolaj-Coster Waldau, die Jaime Lannister speelde, terug op die scène. Hij vond het dan weer het perfecte einde voor de twee. “Bronn vraagt hem nog: ‘Hoe wil je sterven?’ En Jaime antwoordt: ‘In de armen van de vrouw waar ik van hou.’ En daar eindigt hij ook.”

“Die scène had zo veel gewicht. Het was een big deal om deze personages zo tot hun einde te laten komen”, zei hij. “De wereld is rondom hen aan het instorten, het is iets poëtisch. Wanneer we gedaan hadden met filmen, was het zo emotioneel. […] Mijn hoop voor die laatste momenten tussen Cersei en Jaime is dat, ondanks dat veel mensen haar dood willen, het toch een wrange smaak nalaat.”

Meer
Lees meer...