Left Right
scrollTop top

Nikolaj Coster-Waldau over het einde van Jaime in ‘Game of Thrones’: “In een andere wereld bleef hij bij Brienne”


Nikolaj Coster-Waldau als Jaime Lannister in Game of Thrones
© HBO

SPOILERS! Het laatste seizoen van Game of Thrones kon op veel kritiek rekenen. Onder andere het einde van Jaime Lannister, en de keuze om Brienne te verlaten en te sterven bij Cersei, konden vele fans niet smaken. Acteur Nikolaj Coster-Waldau heeft nu zijn visie gegeven op het einde van z’n personage: “Cersei is de meest belangrijke persoon in z’n leven, of hij dat nu wil of niet.”

‘Zeven seizoenen aan karakteropbouw de vuilbak in’, zo klonk het op sociale media over het einde van Jaime Lannister. Het laatste seizoen van Game of Thrones werd onder kritiek bedolven, en Jaime die Brienne verliet om te sterven in de armen van Cersei was een van de grote mikpunten van die kritiek.

“The things we do for love”

De weg die Jaime, en acteur Nikolaj Coster-Waldu, gedurende acht seizoenen aflegt, was een van de beste verhaallijnen van de serie. Dezelfde man die in de eerste aflevering Bran nog uit het raam van de toren duwde (“The things we do for love“) en toen gezien werd als een van de grote big evils van de serie, groeide gedurende de acht seizoenen die daarop volgden uit tot een van de meest geliefde personages van heel Game of Thrones.

Wie dacht dat de emotionele scène in de tweede aflevering van het laatste seizoen (‘A Knight of the Seven Kingdoms’, genoemd naar net die scène), waarbij Jaime Brienne tot ridder slaat, het symbolische hoogtepunt van de relatie tussen Jaime en Brienne was, en het definitieve kantelpunt van Jaime naar ‘the good side‘, kwam bedrogen uit.

Jaime én Brienne overleefden de strijd met de doden en vierden dat in de vierde aflevering (‘The Last of the Starks’) met een heuse liefdesscène. De onuitgesproken gevoelens tussen de twee kregen zo plots ook een letterlijk hoogtepunt en niets leek de twee dan nog in de weg te staan. Hun verhaal had een mooi, afgerond einde gekregen. Tot Jaime plots besloot Brienne achter te laten en richting King’s Landing te trekken, terug naar Cersei.

“Als je denkt dat dit een happy end gaat hebben, heb je niet opgelet”

Vele fans zagen die keuze als het ongedaan maken van acht seizoenen aan opbouw in het verhaal van Jaime. Zij konden niet verkroppen dat hij uiteindelijk toch voor Cersei koos, na de mooie en emotionele scènes met Brienne. Maar acteur Nikolaj Coster-Waldau heeft nu gereageerd op die kritiek. “In een andere wereld zou Jaime bij Brienne gebleven zijn”, zegt hij nu in een interview voor Making the Thrones van HBO. “Wat hij met Brienne heeft, is iets heel speciaal: het is een heel pure, onschuldige liefde.”

“Het is een van die dingen die we doen in Game of Thrones. Je lijkt een idee te hebben van wat je wilt dat de personages doen. Het zou goed moeten eindigen voor deze twee, ze hebben samen zo veel doorstaan. Maar dat is niet hoe het gaat”, legt Coster-Waldau uit. “Het zou onrealistisch geweest zijn als Jaime in Winterfell zou zijn gebleven. Cersei is de belangrijkste persoon in z’n leven, of hij dat nu wil of niet. Het idee dat hij haar alleen zou laten sterven, is te gruwelijk voor hem.”

“Hij vraagt Brienne nog: ‘Ben jij ooit al gevlucht van een gevecht?’ Hij heeft geen andere optie, hij moet naar Cersei gaan. Ramsay Bolton zei het nog het beste: ‘Als je denkt dat dit een happy end gaat hebben, heb je niet goed opgelet.”

“Onvoorwaardelijke liefde”

De acteur duidt zelfs het kantelpunt aan, het moment waarop Jaime doorheeft dat hij z’n zus moet redden. “Bronn verschijnt plots en Jaime realiseert zich dat Cersei hem heeft gestuurd om hem en Tyrion te vermoorden. Het is een vreemde reality check voor Jaime”, legt hij uit. “Sansa zegt: ‘Ik wou er altijd bij zijn als ze je zus executeren.’ Hij weet dat Cersie Daenerys zo veel heeft uitgedaagd en dat ze haar vijand onderschat, iets dat anderen normaal met Cersei doen.”

Het is dan maar dat Jaime zich realiseert dat Cersei zal verliezen en Daenerys geen genade zal hebben voor haar vijand. “Jaime en Bronn waren samen toen het Lannister-leger werd aangevallen door haar draken, ze hebben zelf gezien wat Daenerys kan doen. Als je tegen de draken ingaat, zal je sterven.” Dus beslist Jaime om Cersei te helpen. “Z’n hele leven draait rond het beschermen van Cersei, en dicht bij haar zijn. Hij houdt van haar, op een onvoorwaardelijke manier, het zit zo diep in ‘m.”

“De wereld rondom hen stort in, het is iets poëtisch”

Ook op de laatste scène van Jaime en Cersei (in de voorlaatste aflevering, ‘The Bells’) kwam er veel kritiek. Dat Cersei geen passender (en brutaler) einde kreeg, was voor velen teleurstellend. Maar Coster-Waldau vindt dat de twee het perfecte einde hebben: “Bronn vraagt hem nog: ‘Hoe wil je sterven?’ En Jaime antwoordt: ‘In de armen van de vrouw waar ik van hou.’ En daar eindigt hij ook.”

“Die scène had zo veel gewicht. Het was een big deal om deze personages zo tot hun einde te laten komen”, zegt hij. “De wereld is rondom hen aan het neerstorten, het is iets poëtisch. Wanneer we gedaan hadden met filmen, was het zo emotioneel. […] Mijn hoop voor die laatste momenten tussen Cersei en Jaime is dat, ondanks dat veel mensen haar dood willen, het toch een wrange smaak nalaat.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…