Leuven verbiedt cannabiswinkels in het centrum om jongeren te beschermen

Het stadsbestuur van Leuven gaat cannabiswinkels verbieden in het stadscentrum. Bovendien worden de voorwaarden om zo’n winkel uit te baten strenger. Cannabiswinkels moeten er voortaan ook meer dan een 1 kilometer van scholen verwijderd zijn, wat binnen de Leuvense ring zo goed als onmogelijk is. In de cannabisproducten, die in de winkels verkocht worden, zit doorgaans trouwens teveel THC, de illegale stof waar je high van wordt.

Sinds kort zijn cannabiswinkels in ons land legaal. Geen coffeeshoptoestanden, zoals in Nederland, maar blitse shops, waarin producten verkocht worden met een hoog CBD-gehalte en een laag THC-gehalte, de stof waarvan je high wordt.

Uit controles van de politie en het federaal voedselagentschap blijkt trouwens dat 1 op de 5 in beslag genomen cannabisproducten uit die winkels een te hoog THC-gehalte bevat. Het nieuwe reglement wordt maandag aan de gemeenteraad voorgelegd.

(Ian Thomas opende tijdelijk legale cannabisshop in Antwerpen.)

CBD-olie

Jongeren beschermen

“We moeten voorkomen dat jongeren te vroeg roesmiddelen gebruiken, of het nu gaat om tabak, alcohol of cannabis, vanwege de grote gezondheidsrisico’s”, zegt Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a.) op Radio 2.

“De stad Leuven gaat daarom strengere voorwaarden opleggen. Zo mag een cannabiswinkel zich niet vestigen binnen een straal van één kilometer van scholen of op minder dan 400 meter van een bestaande winkel met dit soort producten.” Binnen de Leuvense ring een winkel vestigen op één kilometer van een school is sowieso al zo goed als onmogelijk.

(Zo kunnen stimulerende middelen ook op een nuttige manier gebruikt worden.)

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a)

Huidige winkels krijgen halfjaar

Daarnaast zullen deze winkels naast hun uitbatingsvergunning ook verplicht onderworpen worden aan een stedenbouwkundig- en moraliteitsonderzoek.

Momenteel zijn is er een cannabiswinkel gevestigd in de drukke Diestsestraat en in de Brusselsestraat. Deze shops hebben een halfjaar de tijd om te verhuizen. Maandag stemt de gemeenteraad over de nieuwe maatregelen. 

(10 slechte excuses van celebrities voor druggebruik en -bezit.)

Meer
Lees meer...