Lil Nas X “opent deuren voor meer LGBTQ-inclusiviteit” met 3 Grammynominaties

Lil Nas X blijft hit na hit scoren en records breken met zijn muziek. Het is dus geen verwondering dat de zanger zijn megahit Montero (Call Me By Your Name) dinsdag genomineerd werd voor maar liefst drie Grammy Awards. De song is genomineerd voor de categorieën: liedje van het jaar, plaat van het jaar en beste muziekvideo.

Rapper Lil Nas X’ hitlied over homoseks werd gisteren, 23 november, genomineerd voor drie Grammy Awards. Die nominaties katapulteren de verhalen van de LGBTQ-gemeenschap naar de hoogste toppen in de muziekindustrie.

Montero

Het provocerende nummer Montero (Call Me By Your Name) is genomineerd voor song van het jaar, plaat van het jaar en beste muziekvideo tijdens de 64e jaarlijkse Grammy Awards. Die zullen plaatsvinden op 31 januari 2022 in Los Angeles, schrijft NBC News.

De titel van het lied is een verwijzing naar de homoroman en de film Call Me By Your Name uit 2017, met Timothée Chalamet en Armie Hammer in de hoofdrollen. Maar de songteksten gaan minder over liefde en meer over lust, met regels als “romantic talking? You don’t even have to try” en “I’m not fazed, only here to sin“. In de videoclip van het nummer wordt Lil Nas X verleid uit wat de Hof van Eden lijkt te zijn, komt hij in de hel terecht en geeft hij de duivel zelf een lapdance.

Nominatie

Lil Nas X, wiens echte naam Montero Lamar Hill is, bedankte al zijn fans voor de nominaties in een reeks Twitterposts. “Ik hoef geen enkele award te winnen. Ik ben vooral echt dankbaar voor alle inzichten die dit jaar me heeft bijgebracht en ik ben ook dankbaar voor de reis. Love u guys“, schreef de 22-jarige rapper.

In totaal werd hij genomineerd voor vijf van de belangrijkste muziekprijzen, waaronder die voor album van het jaar voor zijn debuutalbum ‘Montero’. Vorig jaar won hij twee van de zes Grammy’s waarvoor hij genomineerd was, waaronder die voor beste muziekvideo voor zijn andere hit Old Town Road (Remix).

Inclusiviteit

LGBTQ-voorvechters juichten het baanbrekende karakter van de nominaties van de rapper toe. “Lil Nas X blijft deuren openen voor meer LGBTQ-inclusie in rap en hiphop, wat ongetwijfeld een nieuwe generatie artiesten zal inspireren en empoweren om hun authenticiteit en individualiteit te omarmen”, zei GLAAD President en CEO Sarah Kate Ellis dinsdag in een verklaring.

De Gay & Lesbian Alliance Against Defamation, afgekort GLAAD, is een een non-profitorganisatie die zich inzet voor meer representatie van homo’s, bi’s en transgenders in de media, in strijd tegen homofobie en discriminatie op basis van de seksuele geaardheid en/of genderidentiteit.

Andere LGBTQ-artiesten die dinsdag ook Grammynominaties kregen, zijn o.a. singer-songwriter Brandi Carlile, popster Halsey en singer-songwriter Arlo Parks.

Meer
Lees meer...