Lizzo reageert op beschuldigingen van seksueel wangedrag en fatshaming

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat drie danseressen van Lizzo de zangeres aanklaagden voor onder andere seksueel wangedrag en het creëren van een vijandige werkomgeving. Daarbij zou er ook sprake zijn van racisme, seksisme en fatshaming. Lizzo heeft nu in een statement op Instagram gereageerd op deze beschuldigingen.

Arianna Davis, Crystal Williams en Noelle Rodriguez, drie voormalige danseressen van Lizzo, stapten onlangs naar de rechter. Ze klagen daarbij Lizzo en haar dance captain Shirlene Quigley aan. In de aanklacht spraken de drie onder andere over seksuele intimidatie, fatshaming en onmenselijke werkomstandigheden.

Beschuldigingen

De drie danseressen haalden verschillende incidenten aan. Zo zouden ze in een stripclub in Amsterdam gepusht zijn door Lizzo om “een naakte danser aan te raken, dildo’s te vangen die gelanceerd werden uit vagina’s en bananen te eten die opnieuw uit vagina’s gelanceerd werden”. Daarnaast zou Lizzo ook opmerkingen gemaakt hebben over het gewicht van een van de danseressen, die kort nadien ontslagen werd.

Een andere danseres haalde aan dat alle dansers plots opnieuw auditie moesten doen om hun plekje tijdens de tour van Lizzo te behouden. Het ging daarbij om een slopende auditiedag van 12 uren lang, waarbij de dansers niet naar het toilet mochten gaan. Dance captain Shirlene Quigley zou dan weer strenggelovig zijn en dat geloof opdringen bij de dansers. Daarbij zou ze mensen die seks voor het huwelijk hadden kleineren, terwijl ze ook orale seks simuleerde, onzedelijke seksuele fantasieën deelde en openlijk sprak over de maagdelijkheid van een van de dansers.

Tot slot zouden zwarte danseressen ook anders behandeld worden dan hun witte collega’s tijdens de tour.

Reactie Lizzo

Heel wat fans reageerden verbijsterd op deze beschuldigingen. Vooral omdat Lizzo in het publiek een grote supporter is van body positivity en haar fans zelfliefde probeert bij te brengen. Veel mensen zagen die publieke persoonlijkheid nu als een kaartenhuisje in elkaar vallen en deelden hun ongenoegen met de zangeres. Daarom voelde Lizzo zich genoodzaakt om te reageren op de beschuldigingen. Ze deed dat in een statement dat ze deelde op Instagram. “De afgelopen dagen zijn hartverscheurend moeilijk en overweldigend teleurstellend geweest. Mijn werkethiek, moralen en eerbied werden bekritiseerd. Doorgaans kies ik ervoor om niet te reageren op valse beschuldigingen, maar deze zijn even ongeloofwaardig als ze klinken en zijn te extreem om er niet op te reageren.”

“Deze gesensationaliseerde verhalen komen van voormalige werknemers die eerder al publiek toegegeven hebben dat hun gedrag tijdens de tour ongepast en onprofessioneel was. Als artiest ben ik altijd heel gepassioneerd geweest door wat ik doe. Ik neem mijn muziek en mijn optredens serieus omdat ik op het einde van de dag de beste kunst wil tonen, die mij en m’n fans vertegenwoordigt. Bij passie komt hard werk en hoge standaarden. Soms moet ik daarbij moeilijke beslissingen maken, maar het is nooit mijn intentie om iemand oncomfortabel te maken of het gevoel te geven dat ze niet gezien worden als een belangrijk deel van het team.”

“Ik ben hier niet om te doen alsof ik het slachtoffer ben, maar ik weet ook dat ik niet de slechterik ben die mensen en de media van mij gemaakt hebben tijdens de afgelopen dagen. Ik ben heel open over mijn seksualiteit en de manier waarop ik mij uitdruk, maar ik kan niet accepteren dat mensen deze openheid gebruiken om me te maken tot iets dat ik niet ben. Er is niets in de wereld dat ik serieuzer neem dat het respect dat we als vrouwen verdienen. Ik weet hoe het voelt om dagelijks gebodyshamed te worden en ik zou absoluut nooit iemand bekritiseren of ontslaan op basis van hun gewicht. Ik ben gebroken, maar ik zal het goede werk dat ik gedaan heb ik de wereld niet laten overschaduwen door dit. Ik wil iedereen bedanken die me gecontacteerd heeft om me te steunen of op te vrolijken tijdens deze moeilijke tijden.”

Bekijk hier het volledige statement van Lizzo:

Meer
Lees meer...