‘Love is Blind’ seizoen 5 volgde eigenlijk vijf koppels, maar twee stapten op: Beschuldigingen van seksueel misbruik

Het vijfde seizoen van Love is Blind zit er bijna op. Het was een enorm bewogen seizoen, waardoor er zelfs nog maar twee koppels het altaar haalden. Dat is enorm weinig voor het programma en was geen bewuste keuze van de makers. Aanvankelijk werden er namelijk vijf koppels gevolgd, maar door omstandigheden moesten twee koppels uit de reeks worden geknipt.

In de eerste vier seizoenen van Love is Blind werden er telkens vijf of zes koppels gevolgd. Maar in het vijfde seizoen ging het om drie koppels, waarvan er ondertussen zelfs nog maar twee overblijven. Toch waren er aanvankelijk wel vijf koppels die gevolgd werden in het vijfde seizoen. Maar hun verhaallijnen werden volledig uit de reeks geknipt. Dit is waarom.

Renee en Carter

We leerden Renee en Carter kennen in de pods, maar later verschenen ze ook nog enkele keren in beeld bij bijeenkomsten van de “pod squad”. Maar eigenlijk vormden zij het vierde koppel dit seizoen. Mensen konden achterhalen dat de twee hun huwelijkscontract waren gaan ophalen, dus het zelfs helemaal tot het altaar schopten. Dit werd ook bevestigd in de voorlopig laatste aflevering van Love is Blind, waarin Renee én haar moeder aanwezig zijn bij het shoppen voor bruidsjurken. In de aflevering wordt gezegd dat Renee mee is als een vriendin van Lydia, maar omdat ook haar mama aanwezig is kunnen we er dus van uitgaan dat er ook een jurk voor Renee werd gezocht.

In een interview met PopSugar vertelt Renee waarom haar relatie met Carter niet getoond werd in het programma. “We verloofden ons in de pods en werden gekozen om gevolgd te worden in de rest van het programma. We bleven samen tot het altaar, maar we trouwden niet. Ik zei ‘nee’ aan het altaar”, legt ze uit. Maar ze wist niet dat ze geschrapt zou worden. “Ik was net zo geshockeerd als iedereen. Ik kreeg een telefoontje in augustus, enkele maanden voor het programma zou verschijnen. Ze vertelden me dat ons verhaal geen grote focus zou krijgen omdat Carter vreselijk was en ze niet wilden dat ik dat opnieuw moest herbeleven. Er zou ook een probleem geweest zijn met de timing. Dat is wat ze mij vertelden.”

“Daarna besloten ze om ons in de reeks te houden als ‘vrienden van de koppels’. Ik weet niet waarom ze dat deden, maar ik heb wel mijn eigen theorie die afwijkt van wat ze mij verteld hebben. Ik ga hier nu niet dieper op ingaan, maar ooit zal ik dat wel delen.”

Tran en Thomas

Van het vijfde koppel kregen we uiteindelijk helemaal niets te zien in Love is Blind en daar is een goede reden voor. Volgens People klaagt deelneemster Tran Dang de productiebedrijven achter Love is Blind, Kinetic Content en Delirium TV, namelijk aan voor seksueel wangedrag, gevangenschap en nalatigheid. In de aanklacht vertelt Tran dat ze tijdens de reis in Mexico aangerand werd door haar verloofde Thomas Smith. Een moment dat volgens haar ook gefilmd werd door Kinetic Content.

Vervolgens probeerden de makers het seksuele misbruik te verkopen als “een gebrek aan aantrekkingskracht van Tran voor haar verloofde”. Toen Tran een productiemedewerker aansprak over deze kwestie zei die dat het waarschijnlijk ging om een miscommunicatie of dat zij de relatie niet serieus nam.

Daarnaast meent Tran ook dat ze onmenselijk behandeld werd in de periode in de pods en dat het voelde als een gevangenisstraf.

Reactie makers

Kinetic Content en Delirium TV reageerden al op deze aantijgingen. Zij lieten weten dat ze “altijd aan de kant staan van slachtoffers van seksueel geweld, maar dat de beschuldigingen van Tran aan de producers waardeloos zijn. Het is een vrije keuze van volwassenen om deel te nemen aan ons experiment. Er is geen script en er wordt ook niet 24 op 24 gefilmd. We weten niet wat er gebeurt in de private leefruimte van de deelnemers wanneer we niet filmen en deelnemers mogen op elk moment beslissen om het experiment te beëindigen.” Volgens de makers heeft Tran nooit iemand van de productie geïnformeerd over seksueel wangedrag en heeft ze zelfs nog enkele weken verder gedaan met het experiment.

Chris Coelen, de bedenker van het concept, zegt ook dat hij geen weet had van seksueel wangedrag. “Ze heeft ons niets gezegd over seksueel misbruik. We zouden niet blijven filmen wanneer iemand ons zoiets verteld zou hebben.”

Meer
Lees meer...