Luca Brecel in finale WK snooker na fenomenale comeback

Luca Brecel heeft voor een unieke sportprestatie gezorgd door zich te kwalificeren voor de finale van het wereldkampioenschap snooker. Dat deed hij met een ongelofelijke comeback tegen de Chinees Si Jiahui. In de finale wacht de ervaren Mark Shelby.

Luca Brecel stond van jongsaf bekend als een absoluut toptalent in het snookeren. In 2012 maakte hij op zijn 17de als jongste ooit zijn debuut op het WK. Zijn weg naar boven verliep echter iets trager dan velen hadden gehoopt. Al enkele jaren leunt Brecel dicht aan bij de top, maar de absolute wereldtop kon hij nog niet bereiken.

Daar heeft de 28-jarige Limburger deze week volledig komaf gemaakt. Hij schreef vorige week al geschiedenis door als eerste speler ooit van het Europese vasteland de kwartfinale te bereiken. Daar trof Brecel wel levende legende Ronnie O’Sullivan. Lang leek een logische nederlaag in de maak, maar Brecel knokte zich terug in de wedstrijd en won met 10-13.

Comeback tegen Si Jiahui

In de halve finale wachtte een unieke kans. Luca Brecel, zelf nummer 10 van de wereld, trof daar namelijk de amper 20-jarige Chinese verrassing Si Jiahui, momenteel nummer 80 van de wereld. In een wedstrijd waarin de winnaar degene was die als eerste 17 frames won, keek Brecel al snel aan tegen een 14-5-achterstand. Daarna won hij echter 11 frames op een rij en pakte hij met een 17-15-overwinning een onverhoopte finaleplaats. De Britse pers noemde zijn prestatie “greatest-ever Crucible comeback“. Crucible Theatre is de iconische locatie in Sheffield waar al sinds 1977 het WK snooker wordt gespeeld.

In de finale wacht Luca Brecel de ervaren 39-jarige Engelsman Mark Shelby. Die stond in zijn carrière al meermaals op nummer 1 en won in het verleden al vier keer het World Championship Snooker.

Meer
Lees meer...