Man krijgt 1.000 euro van Apple omdat er geen adapter bij z’n iPhone zat

Een Braziliaanse rechter heeft beslist dat Apple een schadevergoeding van 1.000 euro moet betalen aan een klant. De man had een iPhone gekocht, waarbij enkel de kabel zat om te laden, maar geen adapter. Daardoor sleurde hij Apple voor de rechter en daarbij haalt hij nu z’n gelijk.

Enkele maanden geleden besloot Apple om niet langer oortjes en adapters mee te leveren met nieuwe iPhones. Het merk deed dat naar eigen zeggen om milieuredenen en gaf aan dat iedereen tegenwoordig wel al een paar adapters en oortjes heeft liggen thuis. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Schadevergoeding van 1.000 euro

Een Braziliaanse man sleurde Apple voor de rechter omdat hij verplicht werd om naast de nieuwe iPhone ook een adapter aan te kopen. Want als hij dat niet deed, kon z’n nieuwe toestel niet werken. Apple verdedigde zich door te zeggen dat de kabel, die wel bij het toestel geleverd werd, gebruikt kan worden met eender welke adapter. Waardoor de man dus niet gedwongen werd om twee toestellen van Apple te kopen.

Omdat het gaat om een Lightning naar USB-C-kabel, is de rechter van mening dat het niet gaat om een standaardadapter. Daarom volgde rechter Vanderlei Caires Pinheiro de aanklager. De rechter veroordeelde Apple zo tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 Braziliaanse real (of zo’n 993 euro) aan de gedupeerde man. Het is niet de eerste keer dat Apple veroordeeld wordt over de adapters. In 2021 kreeg Apple al een boete van bijna 2 miljoen euro. Ook toen ging het om een rechtszaak in Brazilië. De rechtbank oordeelde dat Apple onvoldoende aantoont dat deze keuze een positief effect heeft op het milieu.

Meer
Lees meer...