Manchester United niet langer te koop; Glazers vinden biedingen te laag

Voetbalclub Manchester United is van de markt gehaald. De Glazers, de Amerikaanse familie die eigenaar is van de club, doet dat omdat geen van de biedingen in de buurt komen van hun verwachte vraagprijs. Zij zouden namelijk 10 miljard pond (11,7 miljard euro) willen voor Manchester United.

Waarom is dit belangrijk?

De Glazers zijn al langer persona non grata bij de fans van Manchester United. De traditieclub heeft al enkele jaren moeite om aansluiting te vinden bij de Engelse voetbaltop en de fans wijzen daarvoor beschuldigend naar de Amerikaanse eigenaars. Die leken eindelijk gehoor te geven aan die vraag door de club te verkopen. Die verkoop werd nauwlettend gevolgd omdat Manchester United wel eens de duurste sportclub ooit kon worden.

In het nieuws: Het is de Daily Mail die op basis van bronnen dicht bij de Glazers meldt dat zij Manchester United van de markt gaan halen. Ze zouden de club in 2025 opnieuw proberen te verkopen, wanneer de financiële markt gunstiger is.

Wat eraan voorafging: In november maakten de Glazers bekend dat ze bereid waren te luisteren naar potentiële kopers voor Manchester United. Daarbij stonden ze open voor kandidaten die 100 procent van de club wilden kopen, of biedingen die de Glazers als minderheidsaandeelhouder zouden houden.

Was er interesse? Na korte onderhandelingen bleken er twee serieuze geïnteresseerde partijen te zijn in Manchester United: Ineos-topman Jim Radcliffe en sjeik Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani uit Qatar.

  • Beiden uitten de voorbije maanden al meermaals hun frustraties over de Glazers. Die gaven de kandidaat-overnemers namelijk nooit een duidelijke indicatie waar ze aan toe waren.
  • Jassim ging op een bepaald moment zelfs rechtstreeks met de Glazers onderhandelen, in plaats van via de bank Raine, die verantwoordelijk was voor het verkoopproces. Daarna waren er geruchten over een nakende deal, maar dat blijkt dus niet het geval. Ondertussen zijn er geruchten dat Jassim zijn pijlen nu richt op Tottenham.

Vraagprijs: De biedingen van zowel Radcliffe als Jassim zouden de waarde van Manchester United schatten rond 5 miljard pond (5,85 miljard euro). Dat kwam in de buurt van de aanvankelijke vraagprijs van 6 miljard pond (7 miljard euro) van de Glazers. Nu zou de Amerikaanse familie echter hebben besloten dat ze minstens 7 en mogelijk tot zelfs 10 miljard pond (8,2 tot 11,7 miljard euro) willen voor de club.

  • Die vraagprijs lijkt vrij onrealistisch. Zo schat Forbes de waarde van Manchester United op 4,6 miljard dollar (4,3 miljard euro). De duurste voetbalclub ooit, Chelsea, leverde in 2022 5,3 miljard dollar (4,9 miljard euro) op.
Meer
Lees meer...