Meer dan de helft van de bedrijven wil maaltijdcheques verhogen tot 12 euro

Een meerderheid van de bedrijven wil het bedrag van de maaltijdcheques optrekken van 8 naar 12 euro. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Group S bij 1.000 ondernemingen. De regering-De Wever heeft plannen om de verhoging mogelijk te maken, maar koppelt daar ook het verdwijnen van ecocheques aan.

Tijdens deze legislatuur krijgen bedrijven de mogelijkheid om hun werknemers een maaltijdcheque van maximaal 12 euro per dag toe te kennen. Vandaag geldt nog een beperking tot 8 euro. De maatregel wordt stapsgewijs ingevoerd, waarbij het maximumbedrag eerst stijgt naar 10 euro en later naar 12 euro.

Om deze verhoging te ondersteunen, wordt ook de aftrekbaarheid van de werkgeverskost verhoogd. Daarnaast krijgen maaltijdcheques een uitgebreidere bestedingsmogelijkheid, waardoor werknemers ze in meer zaken kunnen gebruiken.

Ecocheques verdwijnen

De verhoging van de maaltijdcheques gaat echter gepaard met het verdwijnen van andere chequesystemen. Zo zullen ecocheques, die momenteel nog vaak worden gebruikt voor duurzame aankopen, worden afgeschaft. Dit dient als compensatie voor de extra kosten die bedrijven maken door de verhoging van de maaltijdcheques.

Bedrijven staan positief tegenover de verhoging

Uit de rondvraag van Group S blijkt dat 53 procent van de bedrijven bereid is om maaltijdcheques van 12 euro toe te kennen aan hun medewerkers. 29,7 procent geeft aan dit niet te willen doen, terwijl 17,3 procent nog twijfelt.

De verhoging van de maaltijdcheques komt er niet zomaar. Sinds 2016 is het bedrag ongewijzigd gebleven, terwijl de prijs van voeding in dezelfde periode met een derde is gestegen. De maatregel wordt dan ook als een welkome financiële steun voor werknemers beschouwd.

Meer
Lees meer...