Michèle George bezorgt België eerste goud op Paralympische Spelen

Op de Paralympische Spelen in Tokio heeft Michèle George ons land een eerste gouden medaille bezorgd. De amazone was de beste in de individuele dresseuroefening (Graad V) en pakt zo voor de derde Spelen op een rij goud. Eerder op de dag won België ook al twee keer brons. Manon Claeys pakte een medaille individuele oefening (Graad IV) in het dressuur en Griet Hoet reed op de tandem met haar pilote Anneleen Monsieur naar brons op de kilometer.

Michèle George is een van de grootste paralympische atleten die België ooit gekend heeft en met haar palmares is nu ook officieel de beste vrouw ooit die voor ons land uitkwam op de Paralympische Spelen. Ze is namelijk de eerste Belgische vrouw die erin slaagt om vier gouden medailles te winnen. Daarmee wipt ze in de eeuwige ranking over Ingrid Borre, die in de jaren 80 en 90 drie keer goud en twee keer zilver won in het para-tafeltennis.

In 2012 won George in Londen dubbel goud, zowel in de individuele proef als in de vrije kür. In Rio vier jaar later deed ze daar nog eens goud in de individuele dresseuroefening bij en zilver in de vrij kür.

Nieuw paard Best of 8

Michèle George zakte dan ook naar Tokio af als topfavoriete voor een nieuwe gouden medaille. Toch was dat allerminst zo vanzelfsprekend als het lijkt. Na de vorige Spelen nam de amazone namelijk afscheid van haar succespaard Rainman, dat nu wordt bereden door haar dochter Camille Vangheluwe. Het viel dus nog af te wachten hoe Georges nieuw paard Best of 8 zou presteren.

Maar al op de tweede dag van de Paralympische Spelen bleek dat die twijfel voor niets nodig was. De 47-jarige George legde een foutloos parcours af en kreeg een topscore van 76,476 punten. Niemand zou nog in de buurt komen. Landgenoot Kevin Van Ham werd in dezelfde reeks knap zevende. Beiden komen begon volgende week nog een in actie.

Brons voor Manon Claeys

Eerder op de dag had amazone Manon Claeys in de dezelfde discipline, maar een andere categorie al brons gepakt. De medaillewinst van de 35-jarige Claeys zal ook haar vriendin en trainster Michèle George tevreden stemmen. Dat beide dames zo’n successen boeken in de paardensport is best opvallend. George hield aan een paardrijongeval namelijk verlammingsverschijnselen over aan haar linkerbeen, terwijl Claeys door een val een paars drie wervels verbrijzelde in haar rug waardoor ze maar 30 procent kracht heeft aan haar rechterzijde.

Brons voor Griet Hoet en Anneleen Monsieur

Nog eerder op de dag was voor België de medailleoogst al begonnen. De visueel beperkte Griet Hoet en haar gids Anneleen Monsieur pakten toen namelijk met de tandem op de wielerpiste al brons op de 1.000 meter aan een weerzinwekkend gemiddelde van bijna 53 kilometer per uur.

Dat het duo in de prijzen valt in Tokio is op zich geen verrassing. De voorbije jaren scoorden ze namelijk op alle grote tornooien. Dat ze dat nu al doen, is dat wel. Griet Hoet en Anneleen Monsieur mikken namelijk op de 3 kilometer die later geprogrammeerd staat en waar ze wereldrecordhouders zijn.

Meer
Lees meer...