Meer dan een miljard dollar op één dag: NBA-toppers tekenen nieuwe monstercontracten en er is nog veel meer op komst

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA begon afgelopen nacht de zogenaamde free agency. Dat is de periode waarop spelers waarvan het contract binnen één jaar afloopt officieel een nieuwe deal kunnen tekenen bij hun ploeg. Amper enkele uren later was er daarbij al zo’n 1,1 miljard dollar (meer dan 1 miljard euro) betaald aan amper vijf topspelers. En de komende dagen worden nog heel wat meer monsterdeals verwacht.

In tegenstelling tot in de voetbalwereld, waar er maar weinig limieten zijn op het vlak van spelerslonen, zijn in de basketbalcompetitie NBA wel heel wat regels die bepalen wanneer spelers welk contract mogen tekenen. Zo wordt er aan de hand van de geschatte inkomsten jaarlijks opnieuw bepaald hoeveel ploegen in totaal mogen betalen aan hun volledige spelerskern.

Free agency

Daarnaast geldt er voor de basketters zelf ook een maximumloon dat afhankelijk is van hun prestaties de voorbije seizoenen en hun aantal jaren in de NBA. Tot slot bepaalt ook het feit of je verlengt bij je huidig team of een overstap maakt naar een nieuwe ploeg hoe je contract eruit kan zien.

Kort samengevat komt het erop neer dat de meest lucratieve contracten zijn weggelegd voor spelers die in het verleden een individuele bekroning kregen (zoals een All Star- of All NBA-selectie of een MVP-trofee) en bij hun huidige ploeg blijven. Het zijn dan ook die spelers die voor de duizelingwekkende cijfers zorgden op de eerste dag van free agency.

Nikola Jokic

Het grootste contract was er voor Nikola Jokic. De 27-jarige Serviër werd de voorbije twee seizoenen uitgeroepen tot beste speler in de NBA. Die prestatie ziet hij nu beloond worden met het meest lucratieve contract ooit in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie. Daarmee breekt hij het record van Giannis Antetokounmpo, die andere tweevoudige MVP.

Jokic ondertekende bij de Denver Nuggets een vijfjarige deal die hem in totaal 270 miljoen dollar (260 miljoen euro) zal opleveren. Het nieuwe contract gaat in in het seizoen 2023-24. Dan zal de Servische center 46,6 miljoen dollar (44,8 miljoen euro) verdienen. Dat bedrag loopt jaarlijkt op tot het seizoen 2027-28, wanneer zijn jaarsalaris 61,5 miljoen dollar (59,1 miljoen euro) zal bedragen.

Beal, Towns, Booker en Morant

Volgens persagentschap AP News tekenden op de eerste nacht van free agency nog vier andere topspelers een nieuw vijfjarig contract bij hun huidige ploeg. Het gaat hierbij om Bradley Beal (Washington Wizards), Karl-Anthony Towns (Minnesota Timberwolves), Devin Booker (Phoenix Suns) en Ja Morant (Memphis Grizzlies).

Zij ondertekenden eveneens deals van minstens 200 miljoen dollar. Omdat dit vijftal nog geen MVP wist te winnen, gaat het – volgens de regels van de NBA – om iets minder grote contracten dan dat van Jokic.

Nog monsterdeals op komst

Maar zelfs nadat op één dag al meer dan één miljard euro is uitgegeven aan amper vijf spelers, is het geld in de NBA nog lang niet op. Zo worden er ook de komende dagen nog enkele lucratieve deals verwacht. Volgens de altijd welingelichte journalist Shams Charania van The Athletic tekent toptalent Zion Williamson binnenkort een vijfjarige deal van 231 miljoen dollar (222 miljoen euro) bij de New Orleans Pelicans. Zach Lavine zou dan weer voor vijf seizoenen verlengen bij de Chicago Bulls voor een totaalbedrag van 215 miljoen dollar (207 miljoen euro).

Meer
Lees meer...