Nu de coronacijfers in ons land voorlopig minder snel verder stijgen dan even gevreesd, duikt de vraag voor versoepelingen opnieuw op. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) sluit alvast niet uit dat er komende vrijdag op het volgende Overlegcomité versoepelingen van de coronamaatregelen komen.
In de aanloop naar het Overlegcomité van vorige week vrijdag doken heel wat geruchten over mogelijke versoepelingen op. Zo werd er gedacht aan een grote buitenbubbel, aan de afschaffing van de avondklok en eventueel zelfs een plan voor de heropening van de horeca.
Maar die bewuste ochtend kwam de gezondheidsonderzoeksinstelling Sciensano met pijnlijke cijfers. Er waren die dag namelijk maar liefst 204 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten geweest, het hoogste aantal in bijna twee maanden. Meteen ging de regering op de handrem staan en werd op het Overlegcomité beslist om niets te beslissen. Een time-out van een week moest duidelijk maken of het om een nieuwe golf ging of om een tijdelijke opflakkering.
“Agenda van vorige week”
Ondertussen is al enkele dagen voorzichtig goed nieuws als het gaat over de coronacijfers. De gevreesde exponentiële stijging blijft uit. In de ziekenhuizen, vooral op de afdeling intensieve zorg, stijgt het aan Covid-patiënten wel nog steeds, maar op het vlak van nieuwe besmettingen valt zelfs al opnieuw een licht dalende trend vast te stellen.
In het Vlaams Parlement bevestigde Jan Jambon dat het inderdaad de bedoeling was om vorige week al enkele versoepelingen af te kondigen. Door de slechte cijfers kwam daar toen niets van in huis. Voor het volgende Overlegcomité van vrijdag 5 maart zet de minister-president de deur wel op een kier. “Dan komt de agenda van vorige week opnieuw aan bod”, zegt Jambon in De Morgen.
Horeca of avondklok?
Over op welke versoepelingen we dan mogen hopen, blijft Jambon wel op nog grotendeels op de vlakte. Toch lijkt zijn voorkeur uit te gaan naar de heropening van de horeca in plaats van het afschaffen van de gecontesteerde avondklok.
“Ikzelf vind de avondklok een drastische maatregel. Maar als we straks naar een opening van de horeca gaan, zal dat altijd met een bepaald sluitingsuur zijn. Dan is het misschien wel verdedigbaar om die avondklok aan te houden, een uur na de sluiting van de horeca”, besluit Jambon.