Minister Rob Beenders (Vooruit) wil homohuwelijk grondwettelijk beschermen tegen conservatieve terugslag

Minister Rob Beenders (Vooruit) wil homohuwelijk grondwettelijk beschermen tegen conservatieve terugslag
Rob Beenders (Vooruit) – Bron: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Minister van Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) wil het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht expliciet opnemen in de Belgische grondwet. Daarmee wil hij de rechten van LGBTQ+-personen beter beschermen tegen conservatieve en extreemrechtse druk, zowel in binnen- als buitenland.

België was in 2003 het tweede land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde, na Nederland. Twintig jaar later is het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht nog steeds niet overal ter wereld erkend. Slechts 38 landen hebben het intussen gelegaliseerd. In veel andere landen staan LGBTQ+-rechten echter onder druk.

“De verworven rechten staan vandaag onder druk en niet alleen aan de andere kant van de wereld. Ook dichtbij ons. We mogen daar echt niet blind voor zijn”, zegt minister Rob Beenders in een interview met Het Nieuwsblad.

Hij verwijst daarbij onder meer naar Italië, waar sinds kort enkel de biologische ouder in een homokoppel hun kind nog kan erkennen. Ook in de Verenigde Staten en Hongarije worden LGBTQ+-rechten steeds vaker in vraag gesteld of zelfs teruggedraaid.

“Coalitie van conservatieve krachten wil klok terugdraaien”

Volgens Beenders zit er een bredere beweging achter die terugslag. “Een coalitie van extreemrechtse en conservatieve krachten heeft de aanval ingezet op de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, en wil de klok terugdraaien”, klinkt het scherp.

Daarom wil hij het homohuwelijk verankeren in de Belgische grondwet. Momenteel is het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht geregeld in een gewone wet. Die kan met een eenvoudige meerderheid opnieuw worden ingetrokken. Door het grondwettelijk vast te leggen, wordt dat veel moeilijker.

Grondwet wijzigen vraagt tijd – en twee regeerperiodes

Een grondwetswijziging gebeurt niet van vandaag op morgen. Eerst moet de zittende regering beslissen welke artikels “voor herziening vatbaar” verklaard worden. Pas in de daaropvolgende legislatuur kan die herziening ook effectief gebeuren – en dat vereist een tweederdemeerderheid in het parlement.

De huidige federale regering onder leiding van Bart De Wever heeft er echter voor gekozen om nu al artikels te selecteren voor een mogelijke grondwetswijziging. Dat biedt ministers zoals Beenders de kans om voorstellen te doen, waaronder dus dit over het homohuwelijk.

Meer
4 uur geledendoor Redactie
Lees meer...
02:00