Minivakbond ASTB legt morgen met haar amper 500 leden heel de NMBS lam

De NMBS stuurde zonet een stevige waarschuwing uit: “Zware verstoringen morgen zijn niet uit te sluiten.” De spoorwegen wilden absoluut een zoveelste staking vermijden, maar de erg radicale ASTB, een spoorbond van 500 treinbestuurders wil niet weten van plooien. Zware hinder dus morgen, ondanks het klein aantal actievoerders. 

“Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) heeft de stakingsaanzegging bevestigd. Ondanks verschillende vergaderingen om deze staking te voorkomen, wordt deze nu aangehouden. De gevolgen voor het treinverkeer zijn moeilijk te voorspellen, maar zware verstoringen zijn niet uit te sluiten. NMBS raadt haar reizigers aan de real time informatie op de voet te volgen”, laat de NMBS weten.

De actie komt niet als een verrassing, maar gaat zelfs tegen vakbondsafspraken in. Op het gemeenschappelijke vakbondsoverleg van 4 november spraken alle spoorbonden af dat vijf actiedagen genoeg was: geen bijkomende acties waarvan de reizigers slachtoffer zouden worden. Wel eventueel ‘ludieke acties’ zoals pamfletten uitdelen of betogen aan de hoofdzetel.

Daar veegt het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) nu z’n voeten aan: de staking begint morgen om 03.00 uur ‘s ochtends en eindigt op vrijdag 12 december om 03.00 uur.

ASTB: 500 leden, ACOD: 22.000 leden. Maar de boel gaat wel plat

Wat is die ASTB dan, dat ze zoveel macht heeft? Het gaat om een niet-erkende vakbond, met een 500-tal, vooral Waalse, leden. Ter vergelijking, de ACOD Spoor heeft 22.000 leden. Bij ASTB handelen ze vaak op eigen houtje, maar doordat het treinbestuurders zijn hebben ze een grote impact. De ASTB veroorzaakte vooral in Wallonië voor heel wat hinder de vorige keren dat ze actie voerden.

“In dit land krijg je nu toch echt wel de indruk dat je op de trein niet meer kan rekenen”, zegt voorzitter Stefan Stynen van TreinTramBus in de krant Het Nieuwsblad. “Dit wordt de vijfde spoorstaking in één maand tijd. Het moet gedaan zijn met het rondje reizigers pesten. De spoorbond viseert nu ook de verkeerde personen: de betalende reizigers in plaats van de federale regering. We zijn het zat om elke keer het mikpunt te zijn.”

Meer
Lees meer...