Muggen zijn de grootste killers op onze planeet

Bzzzzzzzzzz,”Shit, er zit weer een mug in de slaapkamer!” We hebben ’s nachts allemaal al wel eens zo een rotbeest voorbij horen zoemen, en wees maar zeker dat je dan geen oog meer dicht doet. Muggen zijn niet alleen uiterst irritant, ze doden ook elk jaar meer mensen dan om het even welk ander dier.

Niemand minder dan Bill Gates himself wil het gevaar van de mug onder de aandacht brengen. Daarom houdt hij op zijn persoonlijke blog een ‘Mosquito Week’. Met de onderstaande tabel wil hij aantonen hoe dodelijk muggen eigenlijk wel zijn.
Gatesnotes

Slangen, leeuwen, haaien, om het even welk dier met grote tanden en scherpe klauwen, ze komen niet eens in de buurt van de mug. Behalve in jaren met veel oorlog, zijn muggen zelfs dodelijker dan de mens.

Goed, het zijn wel niet de muggen zelf die hun slachtoffers om het leven brengen, maar ze brengen wel dodelijke ziektes over op ons. De bekendste en dodelijkste ziekte is natuurlijk malaria, waaraan elk jaar zo’n 600.000 mensen overlijden. Maar daarnaast verspreiden muggen ook andere gevaarlijke virussen zoals dengue (knokkelkoorts) en gele koorts. De virussen zijn niet alleen dodelijk, ze zorgen er ook voor dat miljoenen mensen verzwakt zijn en zichzelf en hun gezin niet meer kunnen onderhouden.

Voor zoveel dodelijk en verwoestend potentieel, wordt er aan muggen toch wel heel erg weinig aandacht besteed. Er bestaan meer dan 2.500 verschillende soorten en je vindt ze overal ter wereld. Tijdens het broedseizoen overtreffen ze, op termieten en mieren na, alle andere diersoorten in aantal.

Maatregelen treffen

Het is dus absoluut nodig dat er maatregelen getroffen worden. Er wordt al hard gewerkt aan manieren om malaria tegen te gaan en het ultieme doel is om de malariaparasiet helemaal uit te roeien. In Cambodja loopt bijvoorbeeld een project om malaria tegen te gaan, zoals je in het filmpje hieronder kan zien. Maar natuurlijk is dat een proces van de lange adem en dus blijft preventie voorlopig de beste remedie.

Genetisch gemanipuleerde muggen

Ook Brazilië gaat de strijd met de mug en het dodelijke dengue-virus aan. Jaarlijks geraken wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen besmet met dengue en ongeveer 12.500 van hen overlijden aan de gevolgen ervan. Op 10 april gaf de Braziliaanse regering de goedkeuring voor de uitzetting van hordes genetisch gemanipuleerde muggen.

Het principe is vrij eenvoudig: men spuit muggeneitjes in met een dodelijk gen. Als de eitjes uitkomen, worden de mannetjes, die niet bijten, vrijgelaten in de natuur. Daar paren ze met vrouwtjesmuggen en geven ze op die manier het dodelijke gen door, waardoor nakomelingen niet kunnen overleven. De muggen vallen er dus als het ware als vliegen.

De reden voor deze drastische maatregel is het feit dat er momenteel een dengue-uitbraak heerst in drie speelsteden voor het WK voetbal, dat op 12 juni van start gaat. Omdat er geen vaccins tegen dengue bestaan en de muggen resistent zijn tegen de meeste insecticiden, neemt de Braziliaanse regering dus harde maatregelen om een verdere verspreiding tegen te gaan.

EPA
Bronnen: New Scientist, WHO, Gatesnotes, Vox.com
Meer
Lees meer...