Musk waant zich boven wet en heropent Tesla-fabriek ondanks coronamaatregelen: knijpen lokale overheden oogje dicht?

Musk Tesla fabriek heropening californie coronacrisis
EPA

Elon Musk, de CEO van de wagenfabrikant Tesla, heeft vandaag zijn fabriek in Californië opnieuw geopend, ondanks het verbod van de lokale overheid. Gouverneur Gavin Newsom en zijn kabinet beslisten op 23 maart om alle niet-essentiële diensten in de staat te sluiten vanwege de coronacrisis. De Tesla-fabriek werd niet beschouwd als een essentiële dienst.

Elon Musk had eerder al laten weten dat hij het niet vond kunnen dat zijn fabriek in Californië niet open mocht. Hij zei dat de coronamaatregelen in de Amerikaanse staat te streng waren en dreigde er zelfs mee om de Tesla-fabriek naar een andere staat te verplaatsen.

Newsom en de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin zeiden eerder los van elkaar dat Californië er alles aan moet doen om Tesla te behouden. “Ik heb grote eerbied voor hun technologie, hun innovatieve geest en hun leiderschap”, zei Newsom pas nog.

Musk zei eerder ook in een tweet dat de sluiting van zijn fabriek indruist tegen onder meer de grondwet en de wil van president Trump.

(Elon Musk en Grimes mogen hun zoontje niet echt X Æ A-12 noemen.)

Musk aanwezig

EPA

Dat laatste is nog niet voor morgen, want Musk heeft dus besloten om zijn fabriek (illegaal) opnieuw te openen. Er rijden voortdurend vrachtwagens de parking op en af. “Ik zal zelf aanwezig zijn”, liet de Tesla-topman nog weten in een tweet. “Als jullie iemand moeten arresteren, laat het dan mij zijn.”

Tesla bouwt in de fabriek in Californië de elektrische wagens Model S, Model X en Model 3. In het complex werken in totaal zo’n 10.000 mensen. Deze fabriek is de enige productieplaats van Tesla in de Verenigde Staten. Tesla heeft daarnaast nog een fabriek in China en een Europese fabriek vlakbij Berlijn.

(Elon Musk legt uit hoe je de babynaam X Æ A-12 moet uitspreken.)

Veiligheidsplan nodig

De fabriek van Tesla is geleden in de stad Fremont in Californië. De sheriff van Alameda County, waar Fremont legen is, laat in een reactie op Twitter weten dat de heropening van de Tesla-fabriek niet kan werken zonder een behoorlijk veiligheidsplan. Dat moet volgens hem op korte termijn ingediend worden.

Daarnaast zeggen de lokale autoriteiten dat ze hopen dat “extra handhavingsmaatregelen” voor Tesla niet nodig zullen zijn. Normaal gesproken staan op overtredingen van de coronamaatregelen in Californië nochtans boetes.

In de Verenigde Staten werden al bijna 1,4 miljoen mensen besmet met het coronavirus. Meer dan 81.500 Amerikanen kwamen om door Covid-19.

Gesponsorde artikelen