Muziek is leuk en bepaalt vaak je gemoedstoestand. Maar welk effect heeft muziek nog meer? Er zijn verschillende theorieën die hier een antwoord op bieden, al is er maar één stof die dat effect veroorzaakt, namelijk de genotstof dopamine in je hersenen.
Muziek als wekker, tijdens een rit in je auto of bij een avondje uit. Het is letterlijk overal en in elke cultuur aanwezig. Naast de idee dat je muziek maakt om een geliefde te vinden zoals bij vele dieren het geval is, is er ook het gevoel van samenhorigheid dat muziek oproept. Voor een voorbeeld hoef je niet ver te zoeken als je denkt aan de vele supporters die luidkeels meezingen tijdens een voetbalmatch.
8 interessante effecten die seks heeft op je brein
Dopamine
Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en auteur van het boek ‘Muziek en Brein’, vertelt dat muziek je hersenen stimuleert in de aanmaak van dopamine. Deze stof geeft je een aangenaam gevoel net zoals bij seks, eten of drugs. Ook niet onbelangrijk is dat je hersenen dol zijn op herhaling. Het roept vertrouwen en herkenning op. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat slechts vier à vijf procent van de bevolking geen emoties ervaren bij het luisteren naar muziek, ook wel muzikale anhedonie genoemd.
Als je kippenvel krijgt van muziek, ben je eigenlijk heel speciaal
Belonings- en gehoorcentrum
Zowel wanneer je wel als geen muzikale anhedonie hebt, bereikt muziek zijn effect doordat het belonings- en gehoorcentrum met elkaar verbonden zijn. Uit onderzoek blijkt dat bij muzikale anhedonie er weinig reactie ontstaat tussen beide gebieden wanneer je muziek luistert. Dat is het tegenovergestelde wanneer je graag naar muziek luistert. Verwar het niet met toondoofheid want in dat geval kan je wel genieten van een goede plaat maar is het enkel niet zo gemakkelijk om verschillende toonhoogtes te onderscheiden.Ann Adems schildert 'Unravelling Bolero' door klankelementen van de 340 maten te coderen in beeld. Boek 'Muziek en brein' van Ben van Cranenburgh leert en inspireert mij: pleidooi voor revival muziektherapie bij @BasaltZH en uitdaging voor @hetSmartLab pic.twitter.com/75iMTktFD9
— lectoraatReva (@arenddekloet) 24 december 2018