N-VA zet mes op keel Open Vld en CD&V: ‘Beweeg je federaal zonder ons, dan doen wij niets Vlaams’

De N-VA toont z’n tanden. Ondanks een zware verkiezingsnederlaag, zitten de Vlaams-nationalisten in een zetel: de Vlaamse onderhandelingen kunnen niet zonder hen. En dat zullen Open Vld en CD&V geweten hebben: N-VA weigert te bewegen zolang die twee federaal geen kleur hebben bekend.

Bart De Wever (N-VA) en co kiezen voorlopig niet. Ondanks een intensief weekend, waarbij de voorzitters van CD&V, Open Vld en sp.a de nota van de informateur onder ogen kregen, beslist de N-VA dus niets.

De reden is duidelijk: het is niet het juiste moment om CD&V en Open Vld een beslissing ‘te gunnen’ over de Vlaamse regering. Want de N-VA wil beide partijen onder druk houden om federaal geen avonturen te beginnen zonder haar. Eén ding is wel zeker: de N-VA heeft absoluut ambitie om federaal ook mee te regeren, en daar haar stempel te drukken. Scenario’s waarbij de PS zomaar vrije baan krijgt, zijn daar niet bij.

PS of N-VA

En dus spreekt de partij stoere taal: “Ondertussen hebben verschillende Vlaamse partijen bij herhaling verklaard dat een federale regering zonder Vlaamse meerderheid voor hen denkbaar is. Vertrouwen stellen in een Vlaamse regeringsvorming met de dreiging van een anti-Vlaamse federale regering is voor de N-VA onbespreekbaar.”

Met andere woorden: al wie denkt Vlaams zaken te doen met N-VA en federaal met de PS, is er aan voor de moeite. De verkiezing van Open Vld’er Patrick Dewael als kamervoorzitter, met brede steun van zowel CD&V als groenen én socialisten, is slecht gevallen bij de N-VA. Exact die coalitie is de meerderheid waar de PS van droomt: Paul Magnette (PS) tweette zelfs, dat “dit een Dewael-coalitie” kan worden. Dat uitgerekend die Dewael zondag bij VTM duidelijk maakte “dat hij snel een federale regering wil”, zette meer kwaad bloed: “Het leek wel alsof de rode loper uitgerold werd voor de PS”, zo is te horen.

Vlaams Belang al dreiging

De N-VA beslist dus niets, en houdt één ferme stok achter de deur: het Vlaams Belang. Formeel worden ook daar geen bruggen mee opgeblazen. Want, een scenario waarbij iedereen federaal in bed springt met de PS, maar zeker een puzzel waarbij bijvoorbeeld CD&V federaal ook uit de boot valt (een paars-groene regering bijvoorbeeld), laat nog steeds het dreigement van het ondenkbare toe: coalities of combinaties van minderheidssteun met Vlaams Belang. Dat laatste blijft pure fictie, als dreiging blijft het geldig.

“Geen enkele andere Vlaamse partij wil een inhoudelijk gesprek aangaan met de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. Dit terwijl extreem-links eerder wél toetrad tot lokale coalities en door de PS gesmeekt wordt om de Waalse regering te vervoegen. De N-VA betreurt dat op deze manier weinig respect wordt getoond voor het oordeel van de Vlaamse kiezer”, zo laat de N-VA alweer weten.

N-VA wil nog steeds confederalisme

Net als vorige week plaatst de N-VA overigens nog eens een felle aanval op PS én Ecolo. “De PS weigert elke formele én informele uitnodiging om aan tafel te gaan met de grootste Vlaamse partij. Het lijkt alsof de PS, maar ook Ecolo, de grootste Vlaamse partij zelfs geen gesprek meer waardig acht. Dit zijn nochtans de partijen die beweren hoog op te lopen met het belang van België”, zo laat de partij weten via een communiqué. Men verkiest duidelijk deze communicatie boven een persconferentie met Bart De Wever zelf: al te kritische vragen wil men bij de N-VA duidelijk vermijden, deze dagen.

Overigens is het toch maar de vraag of een dergelijke dialoog met de PS veel kan opleveren. Want de N-VA blijft vragende partij voor het confederalisme: “We willen beleid dat antwoord biedt op de verzuchtingen van de Vlaamse kiezer. Om problemen op te lossen moet je immers minstens eerst praten met elkaar.”

Daarmee zetten De Wever en co verder hun hakken in het zand. Het belooft niet veel goeds, behalve een totale verlamming op het Vlaamse en federale onderhandelingsniveau.

Gesponsorde artikelen