Na het supergoedkoop bier (dat blijft) heeft Roskilde festival nieuwe stunt klaar

Na het supergoedkoop bier (dat blijft) heeft Roskilde festival nieuwe stunt klaar

Terwijl de bierprijs op alle festivals de hoogte ingaat, hebben ze op het Deense festival beslist hem serieus te doen zakken sinds 2017. En nu komt één van Europa’s grootste festivals met nog zo’n stunt: een fles gin, rum of wodka met bijhorende tonic, cola of energy drink voor 22 euro. O ja. Op Roskilde mag je overigens nog wél je eigen drank meenemen.

Telkens er stemmen opgaan om dat op Roskilde aan banden te leggen, is het kot te klein. Roskildegangers zien het als een fundamenteel recht om hun eigen drank te kunnen mee binnenpakken en pikken het niet als daar wordt aan getornd.

Er valt daar organisator dan maar één ding te doen: maak de drank zo goedkoop dat het niet de moeite loont om ‘m zelf mee te brengen. Bovendien controleer je dan ook een stuk de afvalberg, want Roskilde recycleert de blikjes en flesjes weliswaar, maar, het krijgt alleen ristorno voor verpakkingen die uit Denemarken zelf komen.

Aangezien een groot deel van de festivalgangers uit andere Scandinavische landen, maar ook Duitsland en de rest van Europa komt, en die hun eigen drank meebrengen, zitten ze in Roskilde met een pak afval dat ze wel verwerken, maar dat ze niet kunnen recycleren.

Roskilde wil dus aanmoedigen dat je je drank op het festival koopt. En in plaats van te verbieden dat je je eigen drank meebrengt, gaan ze gewoon de prijs verlagen als incentive.

Groezrock

Sinds 2017 deden ze het al met bier – een initiatief dat nu trouwens opgepikt is door Groezrock, waar je vanaf dit jaar ook 24 blikjes Jupiler kan bestellen en afhalen op de camping. Het is in Meerhout nog wel een pak duurder: 25 euro voor 24 blikjes, terwijl het op Roskilde 16 euro voor 24 blikjes Tuborg is dit jaar.

Laten we ook niet vergeten dat Denemarken niet echt het goedkoopste land van Europa is en dat in Scandinavische landen alcohol traditioneel pokkeduur is.

Voor wie echt eco wil gaan is er nog een andere optie, Tuborg Rå, een “organic, unfiltered beer” dat helemaal “groen” is gebrouwen met alleen bio-producten. Dat is iets duurder: 20 stuks voor 16 euro.

En nu is er dus een sterke drank-optie. Voor omgerekend 22 euro kan je een fles Gordon’s Gin, Captain Morgan rum of Smirnoff wodka kopen. In die prijs zit ook (gekoeld) een fles van anderhalve liter tonic, cola of vier blikken energy drink. Als je in de Bilka, zowat de goedkoopste winkel in Denemarken zo’n fles koopt, ben je 15 à 16 euro kwijt. Het is dus echt wel een geweldige deal.

O ja: je kan per persoon “maximaal” 10 trays van 24 koude blikjes bestellen en/of 10 flessen sterke drank. Dat lijkt ons overigens wel genoeg om vier dagen festival door te komen.

Uniek

Roskilde gaat dit jaar door van 29 juni tot en met 6 juli. De headliners zijn onder meer Bob Dylan, Cardi B, Christine and the Queens, Rosalia, Skepta, Travis Scott, M0, Robert Plant, Vampire Weekend, Underworld, Robyn, The Cure, Noel Gallagher en Janelle Monae. Het is niet alleen het grootste in Scandinavië en één van de grootste in Europa, het is ook het enige pop- en rockfestival dat in de prestigieuze 50 Things to Do in Europe Before You Die van Condé Nast staat.

Met meer dan 80.000 bezoekers, een artiestenbudget van ongeveer acht miljoen euro en een nettowinst van 2,5 à 3 miljoen euro dit jaar is er weinig verschil tussen Roskilde en de andere grote Europese festivals, zoals Rock Werchter, Pukkelpop, Rock am Ring, Pinkpop of zelfs Graspop. Maar daarmee houdt ook elke gelijkenis op.

Gesponsorde artikelen