Left Right
scrollTop top

NASA pikte kostbaar ruimtegruis op van planetoïde maar kampt nu met lekkage


NASA verlies ruimtegruis Osiris-REx
© EPA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is er enkele dagen geleden in geslaagd om gruis te verzamelen van de planetoïde Bennu. Die bevindt zich op maar liefst 334 miljoen kilometer van de aarde . Daarmee is het eerste luik van de missie van de sonde Osiris-REx geslaagd. Het ruimtetuig is onderweg naar de aarde, maar er is een probleem: het gruis is uit de opvangbak aan het weglekken. Dat laat de organisatie zelf weten.

NASA liet vorige week weten dat de sonde na de landing op de asteroïde “meer dan genoeg” ruimtegruis wist te verzamelen om de missie als succesvol te beschouwen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wou minstens 60 gram verzamelen om naar de aarde te laten vervoeren.

Er zou “veel meer” dan de gewenste 60 gram verzameld zijn, maar hoeveel materiaal er precies werd verzameld, werd niet vermeld.

Lekkage

Nu blijkt de sonde met een lekkage te kampen. Zo lijkt het deksel van de container niet goed dicht te zitten omdat er steentjes tussen zitten. Daardoor sijpelt er ruimtegruis uit de container. NASA stelt dat het niet uitgesloten is dat er nog meer materiaal zal weglekken, maar stelt wel maatregelen genomen te hebben. Zo zal NASA de sonde onder meer langzamer laten accelereren om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk ruimtegruis verloren gaat.

2023

EPA

NASA zal zich er de komende tijd op toeleggen om het verzamelde materiaal van de planetoïde in de Sample Return Capsule op te bergen. Daarna moet het gruis teruggebracht worden naar de aarde. Volgens de planning moet de Osiris-Rex-sonde in 2023 terugkomen op onze planeet.

Overblijfselen van 4,5 miljard jaar geleden

Als het materiaal van Bennu weer de aarde bereikt, kan dat wetenschappers meer inzicht geven in de vroege jaren van ons zonnestelsel. Zo zijn asteroïden overblijfselen van zo’n 4,5 miljard jaar geleden.

Het zou nog maar de derde keer in de geschiedenis zijn dat een ruimtevaartuig materiaal van een asteroïde naar de aarde brengt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911