National Geographic werkt aan serie rond Miep Gies, de vrouw die Anne Frank en haar gezin hielp

Een van de bekendste en meest gelezen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog is nog steeds het verhaal van Anne Frank, het Joodse meisje dat twee jaar zat opgesloten in het Achterhuis. Haar dagboek ging wereldwijd meer dan dertig miljoen keer over de toonbank, en ook in geschiedenislessen komt ze nog steeds uitgebreid aan bod. Nu gaat National Geographic een miniserie maken over het verhaal, maar dan wel door de ogen van helpster Miep Gies.

National Geographic gaat voor Disney+ een serie maken over het verhaal van Miep Gies. Dat meldt Deadline. Miep was een van de belangrijkste figuren in het leven van de familie Frank en hielp hen tijdens hun periode in het Achterhuis op de Prinsengracht in Amsterdam. Gies zorgde er zelfs voor dat het dagboek van Anne Frank bewaard bleef. De reeks zal A Small Light heten.

Levensgevaarlijk

Miep Gies begon op 24-jarige leeftijd te werken bij Opekta, het bedrijf van Otto Frank. Wanneer de Tweede Wereldoorlog begon en Otto haar vroeg om hem en zijn familie te helpen, heeft ze geen seconde getwijfeld. Miep zorgde er vooral voor dat de onderduikers groenten en vlees hadden om de dagen door te komen. Anne Frank omschrijft haar in haar dagboek als volgt: “Miep is precies een pakezeltje, die sjouwt wat af. Haast elke dag heeft ze ergens groente opgescharreld en brengt alles in grote inkooptassen op de fiets mee.”

Na de inval van de politie verzamelt Miep nog de papieren en geschriften van Anne om te bewaren. Wanneer Anne niet meer terugkomt, beslist ze om alle bijgehouden papieren aan haar vader, Otto, te geven. Later werden die geschriften samengebundeld tot het boek Het Achterhuis en zo werd Anne wereldberoemd. Daarna besliste Gies om niet meer in de pers te verschijnen en liet ze af en toe eens iets weten via de Anne Frank Stichting. In 2010 overleed ze op 100-jarige leeftijd.

A Small Light

De nieuwe miniserie van National Geographic zal dus dat heldhaftige verhaal vertellen in zeven afleveringen. De naam A Small Light komt van een quote van Miep Gies zelf. “Ik word niet graag een held genoemd, omdat ik denk dat je niet speciaal moet zijn om mensen te helpen. Zelfs een secretaresse, een huisvrouw of een tiener kan een donkere kamer oplichten met één klein lichtje”, zei ze eens.

De casting zou op dit moment druk aan de gang zijn en de opnames zullen in de loop van dit jaar plaatsvinden ergens in Europa, vermoedelijk Amsterdam en omstreken. De reeks is geschreven door Joan Rater en Tony Phelan, die eerder ook scenario’s maakten voor Grey’s Anatomy. Ook Susanna Fogel (The Flight Attendant), Keshet Studios en ABC Signature werken mee aan A Small Light. De serie zal bij ons verschijnen op Disney+.

Nog geen abonnement op Disney+? Geen zorgen! Klik hier en bespaar 15 procent op een jaarabonnement.

Meer
Lees meer...