Nationale Veiligheidsraad: bubbel van 5 blijft, scholen openen, soepelere regels voor evenementen en winkels

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag opnieuw samengezeten om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Daarbij is beslist om de zogenaamde sociale bubbel van 5 niet uit te breiden. Scholen gaan dan weer open zoals normaal begin september en voor winkels en evenementen komen er versoepelingen.

Meer dan drie weken na de vorige Nationale Veiligheidsraad, zaten de betrokken ministers en experts opnieuw samen om de situatie van het coronavirus in België te bespreken. Ook Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep, was opnieuw aanwezig, nadat ze de vorige keer weigerde te komen door enkele uitspraken van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Op de agenda stonden onder andere de sociale bubbel en het feit dat de motivatie om de richtlijnen daarover te volgen afneemt bij de bevolking. Daarnaast moest ook de opening van de scholen en de noodkreet van winkels en de evenementensector besproken worden.

Gedaalde cijfers

Premier Sophie Wilmès begon de persconferentie met een verwijzing naar de beslissingen van de vorige Nationale Veiligheidsraad. “De maatregelen die we eind juli genomen hebben, blijken efficiënt”, zei ze. “Het virus circuleert nog steeds, maar minder sterk dan enkele weken geleden”. Dat blijkt ook uit het reproductiegetal dat gedaald is naar 0,9. Dat wil zeggen dat 10 besmette personen gemiddeld 9 anderen besmetten.

Toch kwam er ook een waarschuwing dat we zullen moeten blijven leven met het coronavirus. En dat dat maar zal verdwijnen als er een goed werkend vaccin is dat massaal kan gegeven worden. Daarom wees ze er op dat het belangrijk is om een situatie te vermijden waarop we opnieuw in lockdown moeten.

Scholen

Daarna ging het over de opening van de scholen. Er is beslist dat alle leerlingen in het begin van september naar school zullen kunnen gaan op basis van code geel. Dat wil zeggen dat het virus nog steeds circuleert, maar onder controle is. Leerlingen ouder dan 12 jaar en leerkrachten moeten wel een mondmasker dragen.

Als er meer besmettingen zijn, kan de code aangepast worden naar oranje. Dan zullen de lesdagen beperkt worden in bepaalde leerjaren. Over het hoger onderwijs wordt later beslist omdat het schooljaar daar ook later begint.

Sociale bubbel

Een versoepeling op het vlak van de sociale bubbel komt er voorlopig niet. De ministers en experts willen eerst het effect van de opening van de scholen afwachten op de epidemie. Daarom blijft de bubbel van 5, waarmee je niet aan social distancing moet doen, en van 10, waarbij dat wel het geval is, nog minstens tot het einde van september van kracht.

Winkels en evenementen

Vanaf maandag mogen we ook opnieuw per twee naar de winkel. Op dit moment is het nog verplicht om dat alleen te doen. Ook de tijdslimiet van een half uur vervalt. Daarmee doet de Nationale Veiligheidsraad een toegift aan ondernemers die klaagden over een lage opbrengst in hun winkel. Winkeliers kunnen wel individueel beslissen om nog altijd de vorige regels te blijven houden. Voor voedingswinkels geldt de versoepeling niet. Daarmee willen de ministers langere wachtrijen vermijden.

Het maximum aantal personen dat toegelaten is op evenementen, wordt wel opgetrokken. Daar mogen indoor nu 200 mensen aanwezig zijn en outdoor 400 mensen. Voor grotere zalen kan zelfs een uitzondering aangevraagd worden om nog meer mensen toe te laten. Die beslissing komt erop vraag van de zwaar getroffen evenementensector.

Reizen

Ook over reizen naar het buitenland heeft de Nationale Veiligheidsraad gesproken. Daarbij ging het vooral over koppels die in verschillende landen wonen en door de coronacrisis al maanden van elkaar gescheiden leven. “Liefde kent geen grenzen. Die scheiding van internationale koppels is niet houdbaar. Mensen die kunnen bewijzen dat ze een duurzame band hebben, kunnen de grens over om bij elkaar te zijn”, zegt Wilmès.

De premier riep ook nogmaals op aan iedereen die terugkeert uit een rode zone om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Dat is namelijk verplicht, maar wordt door te veel mensen niet gedaan. Wilmès beklemtoonde dat er strenge straffen staan op het overtreden van die regels.

Meer
Lees meer...