Amper helft houdt zich nog strikt aan coronamaatregelen: overheid dreigt met celstraffen

Uit een onderzoek van de UGent blijkt dat steeds meer Vlamingen de coronamaatregelen grondig beu zijn. Slechts 35 procent van de ondervraagden is nog gemotiveerd om de maatregelen strikt op te volgen en amper 35 procent is nog overtuigd van de coronamaatregelen. In maart was nog 81 procent overtuigd en vlak na de eerste versoepelingen was dat al gezakt naar 69 procent. Daarnaast houdt nog amper 45 procent zich aan de zogenaamde ‘bubbel van 5’.

Shutterstock

“Mensen zien de regels als een lastig karwei”, zegt UGent-motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste aan de Mediahuis-kranten. “Iets waar we tegen opkijken. Vandaar dat we ze ook gemakkelijker naast ons neerleggen.”

“De overheid zou beter concrete doelen vooropstellen, mensen een perspectief bieden. We willen bijvoorbeeld dat het aantal ziekenhuisopnames daalt, zeg dan ook tot hoeveel. Dat zou mensen meer motiveren om zich aan de regels te houden.”

(Coronavirus: aantal besmettingen daalt voor de derde dag op rij.)

Straf voor toeristen die coronatest weigeren

EPA

Wat velen als een repressieve aanpak van de coronacrisis beschouwen, is echter nog niet voorbij. Zo meldt de krant De Tijd dat wie bij zijn terugkeer uit een buitenlandse coronahotspot de verplichte test niet ondergaat, gestraft zal worden. Pas raakte nog bekend dat amper de helft van de terugkerende Belgen uit Covid-broeihaarden zich laat testen.

(De Roma blijft heel 2020 gesloten om te kunnen overleven.)

Belgen, die nu terugkeren uit een rode zone, moeten verplicht een coronatest ondergaan en zeker 9 dagen in quarantaine.Overtreders riskeren geldboetes van 208 tot 4.000 euro en zelfs celstraffen van 8 dagen tot een halfjaar.

(Nationale Veiligheidsraad: dit staat donderdag op de agenda.)

Meer
Lees meer...