Left Right
scrollTop top

NBA-teams overwegen boycot na nieuw politiegeweld tegen zwarten in VS


Fred VanVleet Toronto Raptors Brooklyn Nets NBA
© NBA-spelers Fred VanVleet (Toronto Raptors) en Garrett Temple (Brooklyn Nets) – Bron: epa

In de Verenigde Staten is opnieuw ophef ontstaan over politiegeweld tegen zwarten in de nasleep van het neerschieten van Jacob Blake door een politieagent in Kenosha in de staat Wisconsin. Het incident zorgt ook voor veel verontwaardiging bij heel wat basketspelers in de Amerikaanse competitie NBA. Meerdere spelers overwogen daar zelfs een boycot uit protest.

Sinds de dood van de zwarte man George Floyd eind mei door een blanke politieagent in de de Amerikaanse stad Minneapolis zijn er in de Verenigde Staten veel protesten tegen overdreven politiegeweld tegen zwarte burgers. Heel wat spelers uit de Amerikaanse topbasketbalcompetitie NBA lieten zich daarbij ook horen.

Zo’n 75 procent van de spelers uit de NBA is zelf zwart. Velen van hen komen uit kansarme gezinnen en kregen al van jongs af te maken met wapengeweld. Toen de NBA besloot om eind juli het seizoen te hervatten in de bubbel in Disney World was er dan ook de eis van spelers om de aandacht te blijven houden op raciale kwesties. Daarom staat er onder andere Black Lives Matter op het speelveld en op hun kledij. Ook spreken veel spelers en trainers op persconferenties over politiegeweld tegen zwarten.

Jacob Blake

Een nieuw incident afgelopen weekend deed het onderwerp opnieuw volop naar het oppervlakte komen. In de stad Kenosha in de staat Wisconsin schoot een blanke politieagent zeven keer in de rug van de zwarte man Jacob Blake. Die vecht sindsdien nog altijd voor zijn leven en is al zeker verlamd.

Het neerschieten van Blake was uiteraard ook het onderwerp op alle persconferenties en op sociale media bij heel wat NBA-spelers. Het toont namelijk nog maar eens dat er – ondanks maanden van protesten – in de praktijk nog maar heel weinig is veranderd.

Toronto Raptors

Vooral de Toronto Raptors, het enige Canadese team in de NBA, toonde zich heel verontwaardigd over de schietpartij. De Raptors zijn de titelverdedigers en zijn ook al zeker van de tweede ronde. Op donderdag nemen ze het daarin op tegen de Boston Celtics. Het zag er wel even naar uit dat die wedstrijd niet gespeeld zou worden. De spelers en de club overwogen namelijk een boycot om aandacht te vragen voor politiegeweld.

Niet spelen kon volgens speler Fred VanVleet mogelijk een manier zijn om “iemand onder druk te zetten”. “Als we hier gaan zitten praten over het maken van veranderingen, dan moeten we op een gegeven moment ook daadwerkelijk iets op het spel durven zetten … Wat zijn we bereid op te geven? Geven we echt een f*** over wat er gaande is, of is het gewoon cool om een T-shirt met Black Lives Matter op te dragen. Verandert dat echt iets?”, zei hij.

Doc Rivers

Uiteindelijk lijkt te zijn besloten om geen wedstrijden te boycotten. Al leeft de kwestie ook bij andere ploegen. Doc Rivers, trainer van een van de topclubs Los Angeles Clippers, noemde de video van de schietpartij van Blake “misselijkmakend”.

Hij verwijst daarbij ook naar de Amerikaanse president Donald Trump en de Republikeinse partij. “Als je die video bekijkt, hoef je niet zwart te zijn om woedend te zijn. Je moet Amerikaans en woedend zijn. Hoe durven de Republikeinen over angst te praten? Wij zijn degenen die bang moeten zijn. Welke blanke vader heeft zijn zoon te vertellen over voorzichtig zijn als je wordt aangehouden?”, zegt hij op een persconferentie.

Boycot

“Als je kijkt naar de Republikeinse conventie zie je dat zij angst zaaien. Alles wat je hoort is Donald Trump en ze praten allemaal over angst. Wij zijn degenen die worden vermoord. Wij zijn degenen die worden neergeschoten. Wij zijn degenen die in bepaalde gemeenschappen niet mogen wonen. We zijn opgehangen. We zijn neergeschoten. Het is verbazingwekkend waarom we van dit land blijven houden terwijl dit land niet meer van ons houdt”, klinkt Rivers verontwaardigd. “Het enige dat we vragen, is dat iedereen de grondwet naleeft.”

Zelf is de trainer geen voorstander van een boycot. “Ik denk dat je altijd moet spelen. We kunnen vechten voor gerechtigheid, maar we moeten toch ons werk doen. Ik geloof dat echt. Door ons werk te doen, zien mensen Amerikanen uitblinken – zwarte Amerikanen en blanke Amerikanen”, legt hij uit. Toch ligt volgens Doc Rivers de beslissing bij zijn spelers. “Als zij ‘nee’ zeggen, is het nee.”

Ook andere spelers spraken zich uit

LeBron James (Los Angeles Lakes)

Jaylen Brown (Boston Celtics)

Norman Powell (Toronto Raptors)

Donovan Mitchel (Utah Jazz)

Chris Paul (Oklahoma City Thunder)

George Hill (Milwaukee Bucks)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810