Nederland breidt legale wietverkoop uit: coffeeshops mogen voortaan inkopen bij erkende telers

Nederland breidt legale wietverkoop uit: coffeeshops mogen voortaan inkopen bij erkende telers
Budding . via Unsplash

In Nederland wordt een opvallende stap gezet richting een meer transparant en gecontroleerd drugsbeleid. Tien Nederlandse gemeenten nemen vanaf nu deel aan een proefproject waarbij coffeeshops legaal gekweekte wiet mogen inkopen van erkende producenten. Daarmee wil de overheid komaf maken met de al jarenlange juridische grijze zone rond het populaire softdrugbeleid.

Hoewel het gebruik van cannabis al sinds de jaren ’70 wordt gedoogd, was de aanvoer van wiet naar coffeeshops technisch gezien altijd illegaal. Dat leidde tot een kromme situatie: verkopen aan consumenten mocht, maar inkopen bij telers niet.

Met de nieuwe proef – ook wel het ‘wietexperiment’ genoemd – komt daar nu verandering in. In tien steden, waaronder Breda, Groningen en Tilburg, kunnen coffeeshops voortaan hun voorraad aanvullen via tien legale producenten. Een van die erkende bedrijven is Hollandse Hoogtes, dat opereert vanuit een hypermoderne kweekfaciliteit vlak bij de Duitse grens. Daar produceren ze wekelijks tot 200 kilo cannabis.

“Dit is een belangrijke stap richting een volwassen, professionele cannabissector,” zegt hoofdkweker Benjamin Selma. Hij werkte eerder in de Californische cannabisindustrie en ziet duidelijke voordelen van regulering: “Eindelijk kunnen we werken zonder angst voor juridische gevolgen.”

Strenge kwaliteitscontrole en focus op duurzaamheid

De legale producenten moeten aan strikte eisen voldoen. Zo wordt elke batch cannabis getest op microben, cannabinoïden, terpenen, zware metalen en andere verontreinigingen. Dat moet niet alleen de volksgezondheid ten goede komen, maar ook de concurrentiepositie van criminele kwekers ondermijnen.

Daarnaast wordt ook ingezet op duurzaamheid, met gesloten watersystemen, energiezuinige verlichting en hergebruik van warmte. “We willen laten zien dat cannabisteelt perfect kan samengaan met milieubewust ondernemen,” aldus Selma.

Amsterdam zet ondertussen stappen terug

Toch is het cannabisbeleid in Nederland niet overal even progressief. In Amsterdam, wereldwijd bekend als walhalla voor wiettoeristen, wordt het aantal coffeeshops al jaren afgebouwd. Op sommige plaatsen geldt een rookverbod op straat en buitenlandse toeristen worden steeds vaker geweerd uit coffeeshops.

Meer
4 uur geledendoor Redactie
Lees meer...
02:00