Nederland krijgt vervroegde verkiezingen na val van regering

Nederland trekt op 29 oktober opnieuw naar de stembus. De regering van premier Dick Schoof is gevallen na de breuk met Geert Wilders, leider van de extreemrechtse Partij voor de Vrijheid (PVV). Wilders eiste de goedkeuring van een streng migratieplan, maar botste op verzet bij zijn coalitiepartners. Het gevolg: een politieke crisis en vervroegde verkiezingen.

De aanleiding voor de val van de Nederlandse regering was het ultimatum van Geert Wilders aan zijn coalitiepartners. De PVV-voorzitter legde een migratieplan met tien kernpunten op tafel als voorwaarde om deel te blijven uitmaken van de regering. De voorstellen waren ronduit hard: militaire patrouilles aan de grenzen, een asielstop aan de toegangspunten, het opheffen van gezinshereniging voor erkende vluchtelingen en de deportatie van Syriërs met een tijdelijk visum.

Coalitie valt uit elkaar na weigering migratieplan

Toen de andere partijen weigerden om het plan te ondertekenen, trok Wilders zijn ministers terug uit de regering. Daarmee kwam een einde aan de vierpartijencoalitie die in november 2023 aan de macht kwam. Premier Dick Schoof bleef achter met een demissionair kabinet.

De politieke crisis zorgt voor een nieuwe verkiezingsronde, minder dan een jaar na de vorige. Uit recente peilingen blijkt dat de steun voor Wilders’ PVV licht daalt, al blijft de partij voorlopig de grootste in het parlement. De komende maanden moet een nieuwe coalitie gevormd worden, maar dat lijkt na deze breuk allesbehalve evident.

Meer
Lees meer...