Need For Speed vs Gran Turismo: wie heeft nog toekomst?

Er was een tijd dat de release van een nieuwe Need For Speed en zeker de veel zeldzamere Gran Turismo met veel toeters en bellen zou worden aangekondigd. Er was een tijd dat de halve gamewereld op z’n kop zou staan wanneer deze twee enorm geliefde racegames in dezelfde maand op de markt verschenen. Maar door de lancering van Playstation 4 en Xbox One werken studio’s ondertussen aan de racegames van de nieuwste generatie. Hebben Need For Speed Rivals en Gran Turismo 6 bewezen dat ze nog een plaats hebben tussen de nieuwe jongens?

Twee jaar geleden werd Gran Turismo 6 voor het eerst aangekondigd. Toen wisten we nog niet dat het spel officieel het doek over de Playstation 3 zou doen vallen. Nu klinkt het misschien vreemd dat Sony het bekende racespel nog aan zijn oude console geschonken heeft, terwijl het evengoed een van de eerste grote titels op PS4 had kunnen zijn. De console van de nieuwste generatie krijgt daarentegen een gloednieuw racespel. Driveclub wordt in het begin van 2014 verwacht en hoewel er grafisch veel gelijkenissen met Gran Turismo zijn, valt op hoezeer deze nieuwe game op de sociale factor zal inspelen. Dat is bij Gran Turismo 6 helemaal niet zo belangrijk.

Need For Speed Rivals beperkte zich niet tot de oude consoles en is intussen eveneens verschenen op Playstation 4 en Xbox One. De makers hadden duidelijk een overgangsgame in gedachten. Het is mogelijk om gewoon te racen zonder aangesloten te zijn op het internet, maar het spel krijgt toch een extra dimensie wanneer je online speelt. Die online opdrachten zitten niet meer verborgen achter een speciale multiplayer, maar maken gewoon deel uit van de kaart waarop je ook als single player rondrijdt. Toen EA op Gamescom in Keulen een demo van het spel toonde, werden we met acht personen in een aparte kamer geplaatst waarin we tegen elkaar konden racen. Ofwel in een politiewagen, ofwel in een racewagen, dat deel van het concept is na al die jaren nog onveranderd gebleven. De uitdaging om menselijke spelers als tegenstander of teamgenoot te hebben, is veel groter dan in races tegen een vooraf geprogrammeerde computer.

Vervaldatum

Beide gamereeksen hebben er al zo’n lange succesperiode op zitten dat we ons moeten beginnen afvragen of er geen vervaldatum op staat. Doorheen die jaren is er ook wel veel veranderd, maar de nieuwe consoles en games worden niet voor niets nextgen genoemd. Need For Speed zag in 1994 het levenslicht en zou dus volgend jaar zijn twintigste verjaardag vieren. Dat eerste spelletje draaide al rond politieachtervolgingen, maar de makers legden toen wel de nadruk op een zo realistisch mogelijk rijgedrag van de auto. Het zogenaamde Hot Pursuit-gedeelte brak definitief door in Need For Speed III uit 1998, het best verkopende spel uit de reeks. Vanaf nu kon je ook zelf in de huid van de politie kruipen. De komst van een nieuwe eeuw betekende ook de introductie van nieuwe elementen. Zo kon je in Need For Speed Underground je wagen beginnen pimpen. De voorbije jaren volgden de nieuwe titels elkaar erg snel op, maar de essentie is gebleven. In Need For Speed Rivals ligt de nadruk volgens het openingsfilmpje op de rivaliteit tussen politie en snelheidsduivels. So what’s new?

Sony

De echte race-ervaring is het doel van Gran Turismo en daarom moet alles er zo realistisch mogelijk uitzien. De eerste Gran Turismo was in 1997 op de allereerste Playstation-console meteen een gigantisch succes. Ook de volgende games in de reeks werden recordtitels. Op Playstation 3 was het erg lang wachten op de eerste Gran Turismo. In 2010 verscheen het vijfde spel uit de reeks. Op nummer zes was het gelukkig minder lang wachten. Intussen is Gran Turismo een klein autogeschiedenisboek geworden. Wie in het nieuwste spel op een merk klikt, krijgt soms tientallen wagens te zien. Van halve oldtimers tot de modernste wagens, van de kleinste stadsauto tot de snelste sportwagens. Ook het aantal circuits is indrukwekkend en naast de gewone races zijn er ook tal van nevenevenementen aan het spel toegevoegd. Voorts geeft het spel het bekende gevoel, het valt hier en daar zelfs een beetje in herhaling, maar uiteindelijk kunnen we niet anders dan besluiten dat deze versie de beste en meest uitgebreide tot nu toe is.

EA

Toekomst?

Gran Turismo is door de jaren heen een echte racegame gebleven, terwijl Need For Speed heel wat bochten heeft genomen.We gaan ons ook sneller ergeren aan foutjes in GT6 dan in NFS. We kunnen niet anders dan concluderen dat de besturing nog altijd voor verbetering vatbaar is. Hoe goed we het eindresultaat ook vinden, Gran Turismo 6 is zo’n spel dat ook in de beginperiode van de PS3 op deze console had kunnen verschijnen. Niets geeft je het gevoel dat dit nu de grote finale van Sony’s derde spelcomputer moet zijn.

En daar schuilt het gevaar voor een eventuele toekomst op Playstation 4. Er is al sprake van een zevende game in de reeks die over enkele jaren op de nieuwe console zal verschijnen. Het zal echter een schot in de roos moeten zijn om niet in de massa der vergane glorieën te verdwijnen. Er zullen ongetwijfeld veel gameproducenten hun tanden stukbijten op de spelcomputers van de nieuwste generatie. Driveclub kondigt zich bovendien als een veelbelovende nieuwkomer aan, dus is er nog een plaatsje voor Gran Turismo? Dan zou Need For Speed het iets gemakkelijker moeten hebben. In Rivals wordt een duidelijke voorzet met het oog op de toekomst gegeven. Bovendien is de evolutie doorheen de verschillende NFS-games ook iets duidelijker dan bij GT.

Sony

Conclusie: onze voorkeur gaat momenteel uit naar Gran Turismo 6, vooral omdat deze game het bijna perfecte eindresultaat is geworden van wat we al jaren van de GT-spellen verwachten. We zijn echter wel een beetje bang dat de sprong naar de volgende generatie erg moeilijk gaat worden en een eventuele Gran Turismo 7 niet meer zal opvallen. Need For Speed Rivals voelt eerder aan als een project waar de komende jaren een hele sterke game uit voort zou kunnen komen.

Voor racefans ziet de toekomst er rooskleurig uit, want naast Driveclub zijn we ook erg benieuwd naar The Crew, een nieuwe titel van Ubisoft. En dan is er natuurlijk nog de Xbox-titel Forza Motorsport 5 voor Xbox One. Hier moeten we nog even op dit spel wachten, maar bij eerdere testsessies van de game kregen we een positief en vertrouwd gevoel. De race der racegames kan beginnen.

Onze score:

Gran Turismo 6 geven we een 9, Need For Speed Rivals krijgt een 8

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Meer
Lees meer...