Nieuw boek onthult andere kant Harry en Meghan: “Ze voelde zich de Beyoncé van het Verenigd Koninkrijk”

Enkele weken nadat prins Harry zijn onthullende autobiografie Spare uitbracht, is er nu een nieuw boek over het Britse koningshuis. Dat werd geschreven door de Britse journalist Valentine Low. Hij legde z’n oor te luister bij verschillende (oud-)werknemers van het Britse koningshuis. Die vertelden een heel ander verhaal over prins Harry en Meghan Markle.

Prins Harry dropte eerder deze maand heel wat bommetjes in zijn boek Spare. Zo vertelde hij over verschillende incidenten met z’n broer William en de rest van de familie. Maar nu is er een nieuw boek waarin Harry zelf in een slecht daglicht wordt geplaatst.

Courtiers

Het boek Courtiers: Intrigue, Ambition, and the Power Players Behind the House of Windsor verscheen op 24 januari en werd geschreven door de Britse journalist Valentine Low. Hij kwam in 2021 al met het verhaal dat Meghan het personeel van het Britse koningshuis zou pesten. Het koningshuis veegde dat toen onder de mat en volgens Low was dat omdat ze “geen zin hadden in nog een ruzie met Harry en Meghan”. “Ik vermoed dat Meghan het personeel niet goed behandelde. Als dat uitlekte zouden de Sussexes met iets nieuw komen. Daarom wilde het koningshuis liever een beetje kritiek krijgen van de media omdat ze niet open zijn, dan een nieuwe ruzie met Harry en Meghan”, zei Low toen. De woordvoerder van Meghan Markle reageerde wel en omschreef het als een “lastercampagne”.

Nu deelt hij in zijn boek meer verhalen over prins Harry en Meghan. En die zijn heel wat minder positief dan die uit Harry’s eigen boek. Voor het boek interviewde hij verschillende insiders, daarbij ging het onder andere om (oud-)werknemers van het koningshuis. Die omschreven de samenwerking met Harry en Meghan als “werken met tieners”. “Ze waren koppig, moeilijk, oncontroleerbaar en ongelofelijk eigenzinnig.” Low geeft een voorbeeld over privéjets. “In de zomer van 2019 namen ze verschillende privéjets in een korte periode. En dat terwijl ze het advies kregen om dat niet te doen. ‘Je zegt de wereld dat ze het milieu moeten redden en dan neem je zelf een privéjet.’ Maar ze wilden niet luisteren.”

“De Beyoncé van het Verenigd Koninkrijk”

Een andere bron, die ook nog voor het paleis werkte, vertelt dan weer dat Meghan Markle “dacht dat ze de Beyoncé van het Verenigd Koninkrijk” zou worden na haar huwelijk met prins Harry. “Ik denk dat ze de sterrenstatus wilde, aanbeden wilde worden. Ze was minder geïnteresseerd in het doorknippen van lintjes, het openen van ziekenhuizen of de andere saaie dingen die de leden van het koningshuis vaak moeten doen. Maar ze hield van de sterrenstatus. Ze genoot van de aandacht.” Op een bepaald moment zou Markle tijdens een staatsbezoek luidop gezegd hebben: “Ik begrijp niet dat ik hier niet voor betaald wordt”.

Tijdens haar zwangerschap moest Meghan nog steeds deelnemen aan staatsbezoeken, waardoor ze onder druk kwam te staan. Op dat moment kwam het tot een incident tussen Markle en een jonge medewerkster. “Nadat Meghan haar plan volledig de grond inboorde, zei de jonge vrouw dat het heel moeilijk zou zijn om een nieuw plan uit te werken. Meghan antwoordde: ‘Maak je geen zorgen, als er letterlijk iemand anders was aan wie ik kon vragen om dit te doen, dan zou ik het aan hen vragen in plaats van aan jou’.”

Telefoontjes

In het boek wordt ook aangehaald dat prins Harry en Meghan Markle constant belden naar het personeel. “Je kon niet aan hen ontsnappen. Ze kenden geen grenzen. Het was het laatste wat ze deden voor ze gingen slapen en het eerste wat ze deden toen ze opstonden. De relaties tussen het koppel en sommige van de oudere stafleden werd zo moeilijk dat Miguel Head, de persoonlijke secretaris van prins William, tussen beiden moest komen.”

Dit zorgde er uiteindelijk voor dat verschillende stafleden vertrokken omdat ze het niet langer aankonden. Enkele van deze mensen getuigden voor het boek. “Ze lieten weten dat ze bang waren en niet stopten met beven, omdat ze dachten dat Meghan hen opnieuw onder hun voeten zou geven”, staat te lezen in het boek van Low.

Het boek Courtiers: Intrigue, Ambition, and the Power Players Behind the House of Windsor is nu beschikbaar.

Meer
Lees meer...