Prins Harry heeft “nog genoeg materiaal voor een tweede boek”, maar wou familie sparen

Spare, de controversiële biografie van prins Harry, is nog maar één week te koop, maar heeft al voor veel ophef gezorgd. Toch kon het blijkbaar nog veel erger. Hij zou namelijk heel wat passages hebben geschrapt om zijn familie te sparen.

Al sinds prins Harry en Meghan Markle besloten om zich terug te trekken als senior royals uit het Britse koningshuis wordt er enorm uitgekeken naar de geplande biografie van die eerste. Na enige vertraging door de dood van Queen Elizabeth is dat boek, met de naam Spare, sinds dinsdag 10 januari 2023 eindelijk te koop in boekhandels over de hele wereld.

Spare

Nog voor de officiële release zorgde Spare al voor veel ophef, zeker in het Verenigd Koninkrijk. Zo vertelt Harry onder andere over zijn ontmaagding door een oudere vrouw en over zijn drugsgebruik. Ook verklapt hij hoeveel Talibanstrijders hij als militair heeft doodgeschoten in Afghanistan. Daarnaast spreekt hij ook over zijn relatie met zijn broer William en onthult hij dat zijn stiefmoeder Camilla informatie over het koningshuis aan de pers lekte.

Al die dingen hebben ervoor gezorgd dat zijn populariteit in zijn geboorteland een dieptepunt bereikte. Bovendien zou volgens de gespecialiseerde pers zijn relatie met zijn familie ook zwaar vertroebeld zijn door de onthullingen.

Williams en Charles

Toch kon het volgens Harry nog veel erger geweest zijn. In een interview met The Telegraph vertelt hij namelijk dat de oorspronkelijke versie van het boek 800 pagina’s besloeg, bijna het dubbele van de huidige lengte van 416 pagina’s. Er zouden vooral passages over zijn broer prins William en vader koning Charles uit de definitieve versie geschrapt zijn. Hij had namelijk schrik dat zij hem anders nooit zouden vergeven.

“Het hadden twee boeken kunnen zijn. Het moeilijkste was om dingen eruit te halen”, legt hij uit. “Er zijn enkele dingen gebeurd, vooral tussen mij en mijn broer, en tot op zekere hoogte tussen mij en mijn vader, waarvan ik gewoon niet wil dat de wereld het weet. Omdat ik niet denk dat ze me ooit zouden vergeven.”

Meer
Lees meer...