Nieuw op Netflix deze week: het derde seizoen van ’13 Reasons Why’, nostalgie met ‘Free Willy’ en de eerste docu van de Obama’s

Niets dan zonneschijn op de weerkaarten voor dit weekend en toch zal op menig laptop naar 13 Reasons Why gekeken worden. Het derde seizoen van die reeks staat op de bingekalender van deze week, maar er zijn ook een aantal fijne films toegevoegd én de eerste docufilm van het productiehuis van de Obama’s.

Series

13 Reasons Why is één van die redenen waardoor Netflix zich de laatste tijd meer en meer op tienerreeksen is beginnen richten. Toen het eerste seizoen in 2017 online kwam lokte dat meteen een grote controverse uit, maar werd de reeks ook heel erg snel populair.

https://www.youtube.com/watch?v=nKWadatZArc

Dat eerste seizoen draaide rond de zelfmoord van Hannah Baker en draaide om de zoektocht naar haar motieven. Deze keer draait het om de dood van de quarterback Bryce Walker en de zoektocht naar de dader.

Nog één keer zal er hierna nog een nieuw seizoen van 13 Reasons Why verschijnen, het derde seizoen is het voorlaatste van de reeks. Ook deze keer staat er trouwens hip volk op de soundtrack, zoals Yungblud, 5 Seconds Of Summer, Lauv en Charli XCX.

Films

In de sectie films van deze week geen nieuw materiaal, maar wel enkele oudjes om duimen en vingers bij af te likken. Er was deze week veel nieuws rond Tarantino: hij wordt voor het eerst vader op zijn 56e, zijn huidige film Once Upon A Time…In Hollywood doet het erg goed in de zalen en Inglourious Basterds werd tien jaar oud. Het is nu precies deze laatste titel die vanaf nu ook op Netflix terug te vinden is.

Inglourious Bastards speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) die met zijn legertje joods-Amerikaanse soldaten op jacht trekt op zoek naar Nazi-scalps. Aan de andere kant volgen we SS-kolonel Hans Landa (Christoph Waltz), op zoek naar joden. De film werd tien jaar geleden genomineerd voor 8 Oscars, maar enkel Christoph Waltz kon zijn nominatie verzilveren.

In Once Upon A Time…In Hollywood schreef Tarantino ook speciaal een rol bij om Al Pacino in de film te kunnen smokkelen. Als we eerlijk zijn kunnen we alleen maar zeggen dat de hoogdagen van deze acteergrootheid al enige tijd achter ons liggen. In 1992 won Pacino na acht nominaties dan toch een Oscar, voor zijn rol van de blinde kolonel Frank Slade in Scent Of A Woman. U hoort ons al komen: vanaf nu op Netflix te vinden.

Voor wie toe is aan een dosis nostalgie is Dazed And Confused toegevoegd. In deze film uit 1993 richt regisseur Richard Linklater (van onder andere Boyhood) zich op een aantal jongeren die hun laatste schooldag beleven in het jaar 1976. De titel komt van een song van Led Zeppelin en in de film zijn de jonge versies van Matthew McConaughey en Ben Affleck te zien.

Echte jeugdnostalgie vinden we bij Free Willy, de iconische film over de bevrijding van een orka. De film werd een groot succes, waarna het niet lang duurde of er ontstond commotie over de omstandigheden waaronder de orka Keiko – zoals hij echt heette – gevangen werd gehouden.

In 1995 werd Keiko naar een groter aquarium verhuisd. In 1998 kreeg hij een open zwemruimte in IJsland met een open verbinding naar de oceaan. Omdat hij zo lang in gevangenschap had geleefd lukte het hem nooit om contact te leggen met wilde orka’s. In 2003 overleed Keiko.

De laatste jaren zijn de fans van Star Wars heel erg verwend geweest en ook weer dit eindejaar zal het van dat zijn. Episode 9, The Rise Of Skywalker, zal het sluitstuk van de nieuwste trilogie vormen. Een nieuwe trilogie volgt dan vanaf 2022. Wie het geheugen tegen dan nog eens wil opfrissen: Episode VIII, The Last Jedi, staat nu op Netflix. Wie niks met Star Wars heeft: The Holiday (2006) kan ook redding brengen tijdens de eindejaarsdagen.

Docu

In mei van 2018 werd het bekend: de Obama’s zouden programma’s gaan produceren voor Netflix. Dat zouden films en series worden, maar ook documentaires en docuseries. De eerste productie van Higher Ground, de naam van het productiehuis van de Obama’s, is American Factory geworden, een documentaire.

De eerste opnames voor American Factory werden al in 2015 gemaakt. In de film wordt getoond hoe een plaatselijke General Motors-fabriek door nieuwe Chinese eigenaars wordt heropend en wordt omgebouwd van een autofabriek tot een hightech productiebedrijf voor autoruiten. Waarna de verschillende economische realiteiten van de landen en de cultuurverschillen komen bovendrijven. De eerste productie wordt ook toegelicht in het bijhorende American Factory: A Conversation With The Obama’s, een extra tien minuten.

Meer
Lees meer...