Nieuw op Netflix deze week: tweede seizoen van ‘The OA’, Amy Schumer, The Rolling Stones en Mötley Crüe-film ‘The Dirt’

Het eerste seizoen van The OA riep destijds meer vragen op dan het er oploste, maar desondanks bleef iedereen wel gefascineerd kijken. Na 2,5 jaar wachten is het vervolg eindelijk klaar, maar dat is niet de enige nieuwigheid op Netflix deze week. Er is ook een docu over The Rolling Stones toegevoegd én een film over Mötley Crüe én series uit India, Colombia en Brazilië die er best veelbelovend uitzien. 

Series

Aan het staartje van het jaar 2016 gooide Netflix zonder al te veel bombarie het eerste seizoen van The OA online. Zoals het wel vaker gaat leek iedereen plots dezelfde reeks te bekijken. De ene vond het geniaal, de ander vond het je reinste onzin. “Deels fascinerend, deels frustrerend” schreef De Volkskrant destijds en dat vat het mooi samen.

The OA begon als een reeks over een geadopteerd blind meisje dat zeven jaar nadat ze verdwenen is onverwacht weer gevonden wordt wanneer ze van een brug springt. Ze wordt herenigd met haar adoptieouders en plots blijkt ze weer te kunnen zien. Prairie Johnson heet het meisje en ze deelt het verhaal van haar ontvoering door een dokter die de grens tussen leven en dood wil rekken.

Iedereen bleef achter met veel vragen na acht afleveringen, maar dat was precies de bedoeling van de bedenkers Zal Matbanglij en Brit Marling, die zelf ook de hoofdrol speelt. Voorlopig is het plan om van The OA vijf seizoenen te maken en het mysterie beetje bij beetje op te lossen. Een plan dat volgens Matbanglij al bestaat van bij het maken van seizoen één. Zolang het niet de Lost-richting uitgaat waarbij de makers zelf niet meer wisten waar ze naartoe wilden blijven wij bereid om dit soort lange-termijnplannen een kans te geven.

En na The OA beginnen we weer aan onze reis rond de wereld, want de andere reeksen die deze week zijn toegevoegd zijn afkomstig uit India, Mexico en Brazilië.

Delhi Crime, uit India, is gebaseerd op een misdaad die in 2012 plaatsvond en het land in rep en roer zette. In dat jaar werd een jonge vrouw in een bus verkracht door zes mannen. De misdaad, die bekend ging staan als de Delhi Gang Rape, leidde tot een storm van protest in India tegen onder andere de overheid. Bedenker van de reeks Richie Metha deed zes jaar lang aan research, praatte met het onderzoeksteam die de groepsverkrachting onderzocht en kreeg inzage in het dossier.

Nog meer waargebeurde misdaad komt deze week uit Mexico. In Historia De Un Crimen Colosio volgen we de vrouw van de in 1994 vermoorde politicus Luis Donaldo Colosia die probeert te achterhalen wie er achter de moord op haar man zit. Colosia werd destijds vermoord tijdens zijn presidentiële campagne, een campagne waarin hij zich afzette tegen de zittende generatie politici. Hij bekritiseerde hen op het vlak van corruptie en stelde dat Mexico nog altijd een derdewereldland was.

Colosia werd door het hoofd geschoten, de schutter werd ter plekke gearresteerd. Mario Aburto stelde alleen te hebben gehandeld, maar al snel begonnen allerlei theorieën de ronde te doen. Als vervanger van Colosio werd Ernesto Zedillo tot presidentskandidaat benoemd. Zedillo won de verkiezingen en werd op 1 december president van Mexico.

En de reis rond de wereld beëindigen we deze week in het Brazilië van de jaren 50 van waaruit de zevendelige reeks Coisa Mais Linda is komen aanvliegen. We volgen Maria Luza, een rijke vrouw die samen met haar man naar Rio De Janero verhuist om daar een restaurant te openen. Wanneer die haar verlaat met al het geld erbij besluit ze om het restaurant samen met twee andere vrouwen om te bouwen tot een bossanova-club. De trailer swingt, we hopen van de reeks hetzelfde.

Film

Bij de films staat deze week The Dirt vooraan, de langverwachte film rond de band Mötley Crüe. Mötley Crüe was een glamrockband met als bekendste lid Tommy Lee, maar scoorde nooit echt grote hits. Wel werd de band bekend en berucht om hun decadente levensstijl vol seks, drugs en alcohol. De bandleden waren er trots op dat ze naar eigen zeggen elke gevangenis van Los Angeles tot Tokio hebben gezien.

De band was ook wel zelf betrokken bij de verfilming en we hebben bij Bohemian Rhapsody gezien dat dat niet altijd het beste idee is. We hopen dat de band nog altijd even trots is op alle vuiligheid die ze hebben uitgehaald en dat ze dus niet aan zelfcensuur zullen hebben gedaan.

Verder was het betrekkelijk rustig op filmvlak deze week. De enige andere film die we nog enigszins zouden willen tippen is Bleed For This, een boksfilm die twee jaar geleden bij ons in de zalen kwam met Miles Teller in de hoofdrol. Teller vertolkt bokslegende Vinny Pazienza die in 1991 plots beroemd wordt als hij de tot dan toe ongeslagen kampioen Gilbert Dele het onderspit doet delven. Wanneer hij vervolgens betrokken raakt bij een auto-ongeluk lijkt het erop dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Maar dat is buiten de koppigheid van zijn trainer (Aaron Eckhart) gerekend.

Docu & Comedy

Het zwaartepunt ligt deze week in het laatste luik, bij de documentaires. Tussen de nieuwe titels zit deze week ook een concertfilm van The Rolling Stones uit 2016: Ole Ole Ole! – A Trip Across Latin America. Deze film geeft een weergave van een tournee langs tien steden in Latijns-Amerika waaronder ook het concert in Havana. Daar gaven The Stones een gratis concert voor zo’n 1,3 miljoen toeschouwers. Het concert was gratis omdat de gemiddelde Cubaan – met zijn maandloon van omgerekend zo’n 20 EUR – nooit tickets zou kunnen kopen voor een concert van The Rolling Stones.

Dat concert moest last-minute nog verplaatst worden toen bekend werd dat Barack Obama op 20 maart op staatsbezoek zou komen in Cuba, de eerste keer in 88 jaar dat een zittende president een bezoek zou brengen aan Cuba. De Cubanen geloofden nooit dat het zou kunnen, een concert van The Stones, omdat rockmuziek zelfs nog een tijdje verboden was. De Cubanen zouden iets gaan zien en horen dat ze nooit eerder gezien of gehoord hadden.

Nog meer muziekdocumentaire vinden we in ReMastered: The Miami Showband Massacre. Deze documentaire verhaalt over de moord op drie leden van de Miami Shownband, een extreem populaire band in het Ierland van 1975.

Het busje van de band werd bij een valse controlepost tegengehouden door leden van de UVF, een paramilitaire groep. Het plan is om de bom aan boord van het busje te verstoppen tijdens de controle zodat de controles in Noord-Ierland zouden worden verstrengd, maar dat plan mislukt, de bom ontploft te vroeg en alles loopt uit de hand: twee paramilitairen komen om, de twee anderen open daarop het vuur en drie van de vijf leden laten bij deze aanslag het leven. Bassist Stephen Travers bewijst nu al jarenlang de betrokkenheid van de regering bij de aanslag te bewijzen.

Van de muziek gaan we naar het voetbal, want zowel van Alexis Viera als van Antoine Griezmann zijn deze week documentaires gelost waarbij de eerste interessanter aandoet dan de tweede. In Alexis Viera: A Story Of Surviving wordt het verhaal verteld van een Urugyaanse voetbalster die na een beroving in Colombia wordt neergeschoten en het gevoel in zijn beide benen verliest.

De tweede is eerder een promotiefilmpje voor Antoine Griezmann, “een voetballer die met moed en vastberadenheid één van de beste voetballers ter wereld en wereldkampioen werd, ondanks het feit dat hij klein van stuk is.” Voor de fans, zeggen we dan.

Afsluiten doen we met de nieuwe special van Amy Schumer: Growing. Ze vertelt er onder andere in over haar nieuwe huwelijk, haar man met autismespectrumstoornis, het maken van een baby en het zwanger zijn, het slechte advies van een moeder en persoonlijke groei.

Toch nog op zoek naar iets anders? Kijk dan hier eens ter inspiratie naar de volgens ons 50 beste reeksen die op Netflix te vinden zijn.

Meer
Lees meer...