Nieuw te streamen deze week: Vlaamse reeksen ‘De Twaalf’, ‘De Club’ en ‘Exen’, ‘Justified’, ‘Top Boy’ en ‘Virgin River’ zijn terug, ‘The Changeling’ is nieuw en ook ‘The Little Mermaid’ is aangespoeld

Traditioneel begint in Vlaanderen het nieuwe televisieseizoen begin september en dat is deze week ook te merken aan de hoeveelheid Vlaamse streamingtips: zowel nieuwe titels als reeksen die opnieuw hun opwachting maken zijn van de partij. Daarnaast doen ook alle andere streamingdiensten een duit in het zakje met nieuwe titels en terugkeerders. Op filmvlak is naast The Little Mermaid op Disney+ ook een vat klassiekers opengetrokken op Streamz, zo zijn onder andere Grease en Pulp Fiction – dat lang niet te streamen was – daar beschikbaar. Een overzicht van de beste nieuwe titels!

Series

Het was in het verre 2019 dat De Twaalf indruk maakte. Eerder dan het proces stond de jury in een zaak centraal. Het succes van de reeks smaakte naar meer en dus werd De Twaalf omgevormd tot een anthologyreeks. Vier jaar later is het tweede seizoen klaar: aan het concept is weinig veranderd, maar het draait allemaal om een nieuw verhaal met een nieuwe jury. In de zogenaamde Assepoester-moord moeten twaalf burgers zich uitspreken over de schuld of onschuld van Anton Bergman (Koen De Graeve) en zijn dochter Julie (Lou Miller). Het bijzondere aan De Twaalf is dat duidelijk wordt dat die juryleden ook maar mensen zijn, mensen die elk met hun achtergrond en hun rugzak kijken naar de zaak die zich voor hen ontvouwt. Naast de reeds genoemde namen zijn ook onder andere Peter Van den Begin, Dirk Van Dijck, Inge Paulussen, Yassine Ouaich, Wouter Hendrickx, Abigail Abraham en Bart Hollanders te zien in dit nieuwe seizoen. De eerste aflevering is nu al te streamen via VRT MAX, de volgende afleveringen volgen in wekelijks tempo.

Ook helemaal nieuw op VRT 1 en dus ook te volgen via VRT MAX is De Club. Deze tragikomische fictiereeks volgt drie koppels, die vrienden worden in de wachtzaal van de dienst fertiliteit van een ziekenhuis. De Club is een taboedoorbrekend verhaal over zes mensen die een toekomst met kinderen al uitgestippeld hadden maar er plots een nieuwe moeten maken. Dit is een Vlaams-Nederlandse reeks met een gemengd schrijfteam en een gemengde cast. De Vlaamse kijkers zullen onder andere Janne Desmet, Dominique Van Malder en Evelien Bosmans herkennen.

Alle zes afleveringen van de nieuwe reeks Exen – een samenwerking tussen Streamz en VTM – zijn nu reeds via Streamz te bekijken. In de romantisch-komische reeks met in de hoofdrollen Bart Hollanders (bekend van Callboys en Dealer) en comedienne Serine Ayari die ook al in Hidden Assetts te zien was en bekend is als jurylid uit De Slimste Mens Ter Wereld speelt Hollanders een losbol die een losbandig leven leidt dat daarbij past, tot hij trouwt met zijn grote liefde Yasmine. Maar dan blijkt dat hij zijn exen niet langer meer kan ontlopen. Naast de twee hoofdrollen zijn onder andere ook Charlotte Timmers, Ella-June Henrard, Janne Desmet en Eva Binon te zien als de exen van dienst. Pieter Van Hees regisseert, Bert Van Dael (De Twaalf) is showrunner. De reeks zal eerst te zien zijn op Streamz en daarna op VTM.

Disney+ heeft prijsverhogingen aangekondigd vanaf november, maar op nieuwe abonnees wacht een prachtdeal: nieuwe en terugkerende abonnees krijgen tussen nu en 20 september hun eerste drie maanden Disney+ aan amper 1.99 EUR per maand. Dat kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om Justified of Justified: City Primeval te bekijken. Die laatste serie is net afgelopen in de Verenigde Staten en nu al volledig via Disney+ te bekijken. Justified: City Primeval is de reboot van het uitstekende Justified (2010-2015) waarvan we alle zes seizoenen, die ook op Disney+ staan, ook warm kunnen aanbevelen. Het verhaal speelt zich af acht jaar nadat Raylan Givens (Timothy Olyphant) Kentucky heeft verlaten. Nu woont hij in Miami waar hij zijn leven als U.S. Marshal en parttime vader van een 14-jarig meisje in evenwicht houdt. Een toevallige ontmoeting op een snelweg in Florida stuurt hem naar Detroit en hij kruist het pad van Clement Mansell, ook bekend als The Oklahoma Wildman. Clement is een gewelddadige sociopaat die al eens door de vingers van de beste van Detroit is geglipt en dat nu weer wil doen.

Al even uitstekend is Top Boy, dat op Netflix aan zijn laatste seizoen toe is. Top Boy begon als een minireeks van twee seizoenen op het Britse Channel 4. Die twee seizoenen zijn op Netflix te bekijken als Top Boy: Summerhouse. Daarna werd de reeks stopgezet en sloeg Netflix de handen in elkaar met de rapper Drake, die de rechten had gekocht, om Top Boy weer tot leven te brengen. Dat leverde al twee uitstekende extra seizoenen op, het acteerdebuut van rapster Little Simz, en nu dus ook nog een derde en laatste extra seizoen, oftewel een vijfde reeks. De serie werd al het Britse antwoord op The Wire (Streamz) genoemd en de vergelijking ligt voor de hand: ook in deze reeks draait het om jongelingen die in drugbendes de enige mogelijkheid zien om te ontsnappen aan hun troosteloze realiteit. Dit laatste seizoen zal beslissen wie als Top Boy mag regeren over Summerhouse.

10 nieuwe afleveringen zijn er van Virgin River die samen het vijfde seizoen vormen. Toch krijgen fans nog meer, want op 30 november zullen ook nog twee “holiday specials” van de serie verschijnen én een zesde seizoen van Virgin River is ook al aangekondigd door Netflix. De romantische reeks is er dan ook een hit. Fans zullen in dit seizoen, dat de draad oppikt precies waar hij aan het eind van het vierde seizoen bleef liggen, eindelijk te horen krijgen van wie Charmaine zwanger is. Ook komt Nicks zus Melissa aan in het stadje Virgin River en wordt Brady opnieuw zijn criminele leven in gezogen.

The Changeling op Apple TV+ lijkt ook romantisch te beginnen, maar niets is minder waar. De reeks, die gebaseerd werd op de roman van Victor LaValle, begint met het liefdesverhaal van Apollo en Emma. Apollo vraagt Emma keer op keer op date, maar Emma blijft keer na keer weigeren. omdat ze op het punt staat om naar Brazilië te verhuizen. Daar komt ze, nabij een bron, een oude dame tegen die haar een polsbandje en drie wensen geeft. Maar Apollo (ja, het is Samuel T. Herring van Future Islands!) weet Emma van hun liefde te overtuigen vertelt haar dat bij hem al haar wensen zullen uitkomen en ze wagen samen de sprong. De idylle lijkt compleet: de twee leren elkaar kennen, worden verliefd, gaan samenwonen in New York en krijgen samen een kind. Tot Emma verdwijnt en Apollo, een doodgewone boekhandelaar, zich in een onderwereld van New York moet wagen waarvan hij het bestaan niet vermoedde. De eerste drie van de in totaal acht afleveringen zijn nu te zien en de recensies zijn uitstekend.

Op Streamz volgen we in Then You Run vier rebelse Londense tieners op citytrip naar Amsterdam. De vier lijken aan een perfecte zomervakantie te beginnen, maar die verandert al snel in een duister en gruwelijk avontuur. Wanneer hun poging om het op te nemen tegen de gevaarlijkste mensen in Europa niet helemaal volgens plan verloopt, raken ze op de vlucht met drie kilo heroïne, meer vragen dan antwoorden over Tara’s familie en een bende criminelen die hen op de hielen zitten. Then You Run is een Brits-Duitse thriller en telt acht afleveringen.

Helemaal Duits is de nieuwe reeks Liebes Kind op Netflix. Het verhaal draait rond Lena die in volledige afzondering leeft in een streng beveiligd huis met de twee kinderen Hannah en Jonathan. Ze eten, gaan naar het toilet en naar bed op precies voorgeschreven tijden. En zodra een mysterieuze man de kamer binnenkomt, degene die hen gevangen houdt, gaan ze in de rij staan om hun handen te laten zien. Ze doen alles wat hij zegt. Totdat de jonge vrouw weet te ontsnappen. Na een bijna fataal auto-ongeluk wordt ze samen met dochter Hannah opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer Lena’s ouders in het ziekenhuis aankomen, ontdekken onderzoekers de duistere waarheid achter een onopgeloste verdwijning van dertien jaar eerder.

Uit Polen komt op Netflix de nieuwe reeks Infamia aanwaaien. Daarin draait alles rond Gita, een zeventienjarig meisje met een Roma-achtergrond dat jaren in het Verenigd Koninkrijk heeft gewoond. Nu is ze met haar familie opnieuw naar hun geboorteland Polen verhuist. Na haar terugkeer probeert Gita zichzelf te vinden en ontdekt ze haar passies. Tegelijkertijd probeert ze het leven van een normale zeventienjarige te leiden. Maar wanneer ze verliefd wordt, zal Gita evenwicht moeten vinden tussen de moderne wereld van tieners en de traditionele familieregels.

De reis door Europa beëindigen we met Netflix, zoals wel vaker, in Spanje met Burning Body, of El Cuerpo En Llamas, een serie waarin de sinds La Casa De Papel wereldberoemde Úrsula Corberó (Tokyo) de hoofdrol speelt. Het is mei 2017 wanneer de verkoolde resten van politieagent Pedro worden gevonden in een uitgebrande auto in Barcelona. De ontdekking wekt al snel de interesse van de omwonenden. Vooral wanneer het onderzoek een netwerk van giftige relaties, bedrog, geweld en seksuele schandalen aan het licht brengt waarbij Pedro en twee collega-politieagenten betrokken zijn: zijn partner Rosa en haar ex-vriend Albert. De reeks werd gebaseerd op een waargebeurd verhaal en tegelijkertijd met de reeks verschijnt ook de documentaire Rosa Peral’s Tapes, waarin de echte Rosa aan het woord wordt gelaten.

Niet helemaal nieuw, maar wel nog het vermelden waard is de toevoeging van Eigen Kweek (S1-3), Beau Séjour (S1 & 2) en Dertigers (S1-4) aan het aanbod van Streamz. Met deze nieuwe toevoegingen werpt Streamz zich meer en meer op als de streamingdienst van al wat Vlaams is. In Eigen Kweek draait het om een boer die al zijn geld verliest na een verkeerde belegging en die besluit om een wietplantage op te zetten. In de twee seizoenen van Beau Séjour zoeken we met Kato (Lynn Van Royen in het eerste seizoen) en Maurice (Gene Bervoets in het tweede seizoen) wie hen dood wilde en waarom ze na hun dood nog blijven ronddwalen en in Dertigers leven we mee met een stel mannen en vrouwen die als dertiger in Antwerpen door het leven dwalen.

Films

Grote fan van de live action-remakes van Disney zullen we allicht nooit worden, maar The Little Mermaid is wél één van de betere. Dat heeft alles te maken met Halle Balley, de zangeres en actrice die in deze nieuwe versie Ariel mocht vertolken. Net als de Sneeuwwitje in de dop – Rachel Zegler – kreeg Bailey heel wat kritiek te slikken omwille van haar casting, die ze pareerde door gewoon zich van haar taak te kwijten en het verhaal van de zeemeermin die ervan droomt om bij de mensenwereld te horen naar een nieuwe generatie te brengen. De film is nu ook te streamen via Disney+.

Op Prime Video arriveert een lichtvoetige komedie in de vorm van Sitting In Bars With Cake. De film draait rond twee beste vriendinnen, Corinne is extravert, Jane is eerder introvert en vindt het moeilijk om mensen aan te spreken. Jane houdt van taarten bakken en daarom komt Corinne met het idee om dat als kracht in te zetten: Jane bakt taarten en neemt ze mee naar bars met als doel nieuwe mensen leren kennen. Op die manier zou het zelfvertrouwen van Jane kunnen toenemen. Maar dan wordt Jane ziek en komen de twee vriendinnen voor een geheel nieuwe uitdaging te staan. Naast Yara Shahidi en Odessa A’Zion passeren in deze film ook acteerveteraan Bette Middler en Boardwalk Empire-ster Ron Livingston.

Nieuw op Streamz Premium+ is The Stranger. Daarin ontmoeten Mark en Henry elkaar en wanneer blijkt dat ze het uitstekend met elkaar kunnen vinden, nodigt Henry (Sean Harris) Mark (Joel Edgerton) uit voor enkele klusjes. Henry weet echter niet dat zijn nieuwe vriend een undercoveragent is. Deze wil hem een bekentenis ontfutselen van een onopgeloste moordzaak die enkele jaren geleden plaatsvond.

Op Streamz zijn deze week opnieuw een aantal klassiekers toegevoegd. Zo kunnen we genieten van de nostalgie en de songs van Grease (1978) waarin Danny (John Travolta) het hart van Sandy (Olivia Newton-John) wil veroveren. Maar ook Pulp Fiction (1994), de klassieker van Quentin Tarantino, is na lange tijd afwezigheid op de platformen opnieuw te streamen. De film schetst de wereld rond Jules (Samuel L. Jackson) en Vincent (alweer John Travolta) die voor de machtige misdadiger Marsellus Wallace werken. Vincent komt in de problemen als hij Mia (Uma Thurman), de vrouw van Wallace, een avondje gezelschap moet houden. Ondertussen is Wallace verwikkeld in een deal met de bokser Butch (Bruce Willis), die Wallace belazert en er met z’n geld vandoor gaat.

Wie meer zin heeft in een portie horror kan die8 op Streamz vinden bij Cloverfield (2008), 10 Cloverfield Lane (2016) en A Quiet Place (2018). In de eerste zien we een registratie van een afscheidsfeestje dat helemaal iets anders wordt nadat de groep vrienden eerst een aardbeving voelen en kort daarna een explosie. In de tweede Cloverfield-film draait het dan weer om een vrouw die, volgens haar ontvoerder, voor haar eigen veiligheid in een kelder wordt vastgehouden. Maar de meest unieke film van de drie is A Quiet Place: daarin moet een gezin in alle stilte door het leven gaan. Het minste geluid kan hen overleveren aan geheimzinnige wezens die jagen op het gehoor.

Twee totaal andere films, maar wel nog allebei het vermelden waard: in A Simple Plan (1998) vinden een aantal mannen een neergestort vliegtuig met daarin een tas geld met vier miljoen dollar in. De mannen weten dat dit niet koosjes is, maar besluiten het geld te houden wanneer niemand het komt opeisen. Wie ooit al een film gezien heeft, weet dat dat geen goed idee is. In A Beautiful Mind (2001) speelt de voor deze rol voor een Oscar genomineerde rol Russel Crowe John Nash. Nash is een briljante wiskundige die net op het punt staat internationaal erkend te worden wanneer hij betrokken raakt bij een mysterieuze samenzwering. Zijn toegewijde vrouw – Jenniffer Connelly won wél een Oscar – is de enige die hem kan helpen. Ook deze twee films zijn nu te vinden op Streamz.

Docu

De scouts: voor wie erin zat blijft het vaak een verbinding voor het leven. Ook de Amerikaanse tak van de organisatie doet het goed: de Boy Scouts of America is met meer dan 700.000 leden één van de grootste jeugdorganisaties in de Verenigde Staten. Vaak worden er zeer mooie herinneringen aangemaakt en worden er vriendschappen voor het leven gesmeed. Maar de documentaire Scout’s Honor: The Secret Files Of The Boy Scouts Of America belicht de schaduwzijde van een plek waar zovele jongeren bij elkaar komen. In 2021 maakte Michael Johnson, een voormalig lid van de padvinderij, bekend hoe de jeugdgroep systematisch duizenden gevallen van seksueel misbruik van kinderen in de doofpot stopte. In deze documentaire – te vinden op Netflix – praten slachtoffers, klokkenluiders en experts over het decennialange zwijgen rond het seksuele misbruik bij de Boy Scouts of America, en de hartverscheurende gevolgen daarvan.

We hebben met zijn allen het gevoel dat we vertrouwd zijn met diensten als de MI§ (de Britse geheime dienst) en de CIA (de Amerikaanse) omdat ze zo vaak aan bod komen in series en films, maar is dat wel zo? In de docureeks Spy Ops op Netflix krijgen we echt een blik achter de schermen, van afgelopen zaken dan toch tenminste. Agenten en inlichtingenofficieren doen onder andere uit de doeken hoe tijdens de Koude Oorlog campagnes zijn opgezet en staatsgrepen zijn uitgevoerd door geheim agenten. De verhalen worden verteld aan de hand van interviews met de bewuste ambtenaren, officieren en spionnen.

En als laatste van deze uitgebreide reeks tips op Netflix is de vijfdelige docureeks Predators te zien, met Tom Hardy als voice-over. In elk van de vijf afleveringen staat een ander roofdier centraal, en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Hun snel veranderende wereld beïnvloedt zowel hun eigen leven als dat van de wilde koninkrijken waarover ze heersen. Roofdieren aan de top worden nu plotseling uitgedaagd en ze zullen nieuwe kansen moeten grijpen om te overwinnen.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+