Nieuw te streamen deze week: nieuwe series ‘The Essex Serpent’, ‘The Lincoln Laywer’, ‘Transport’ en ‘How I Met Your Father’, hierbij springen ‘Cool Abdoul’ en ‘Supernova’ in het oog

Een nieuwe week en dus kunnen we de serielijst weer aanvullen. In The Essex Serpent speelt Claire Danes haar eerste rol sinds het einde van Homeland, The Lincoln Lawyer heeft weer een credit voor veelschrijver David E. Kelly en in de Fins-Belgische reeks Transport is het lustig Belgisch talent spotten. Bij de films valt vooral op dat de Belgische boksfilm Cool Abdoul nu al een plekje op Netflix gevonden heeft.

Series

Streamingdiensten zetten de laatste jaren vooral in op minireeksen: series die je vlot kan uitbingen. Het ironische van de zaak is dan wel dat de afleveringen van de reeksen week na week volgen, waardoor bingen niet echt een mogelijkheid is, tenzij je geduldig wacht tot de reeks afgelopen is. De nieuwste minireeks vinden we op AppleTV+ en heet The Essex Serpent. De eerste twee afleveringen zijn nu al te bekijken en luiden de terugkeer van Claire Danes op je scherm terug, ze speelt hier haar eerste rol sinds ze afscheid nam van Carrie Matthison uit Homeland. Danes speelt een Londense weduwe die net verlost is van een gewelddadig huwelijk. Ze verhuist naar het kleine dorpje Aldwinter in Essex en raakt geïntrigeerd door een lokaal bijgeloof dat een mythisch wezen dat bekend staat als de ‘Essex Serpent’ is teruggekeerd naar het gebied. Ze vormt een onwaarschijnlijke band met de dorpspastoor, maar wanneer het noodlot toeslaat, beschuldigt de lokale bevolking haar ervan het schepsel aan te trekken.

The Lincoln Lawyer, doet die titel reeds een belletje rinkelen? Het zou best kunnen, want de roman van de Amerikaanse misdaadschrijver Michael Connelly werd in 2011 al eens verfilmd met Matthew McConaughey in de hoofdrol en op Amazon Prime speelt Michael Connelly al veel langer een grote rol, in series als Bosch en het nieuwe Bosch: Legacy. Nu is er ook een reeks op Netflix, opnieuw gebaseerd op The Lincoln Lawyer en voor televisie bewerkt door veelschrijver David E. Kelley wiens naam onlosmakelijk verbonden blijft met series als Big Little Lies en The Undoing. Hij werkte recent nog mee aan Anatomy Of A Scandal maar laat zich nu dus alweer opmerken. In deze reeks draait het rond advocaat Mickey Haller die voor zijn grootste zaak tot nu toe komt te staan: de verdediging van Walter Elliott, een prominente manager die ervan wordt beschuldigd zijn vrouw en haar minnaar te hebben vermoord.

Voor Transport – nieuw op Streamz – blijven we iets dichter bij huis. Hoewel. De reeks is een Belgisch-Finse co-productie het productiehuis achter de serie Black-Out en Finse collega’s. Het is een achtdelige politiereeks die draait rond een jonge Finse journaliste die ontdekt dat er een microship, die ooit aan een Belgische pony toebehoorde, in babyvoeding zit. Een verzekeringsagente onderzoekt het verdwijnen van een Finse dierenarts die verantwoordelijk was voor de inspectie van geïmporteerd vlees. Een bankdirecteur maakt een fout die haar haar job kan kosten. Om het geheim te houden, gaat ze akkoord met het witwassen van geld voor een zakenman in de vleesindustrie. De verhalen van deze drie vrouwelijke hoofdpersonages geraken met elkaar vervlochten. Naast de Finse hoofdrolspelers zal je in deze reeks ook onder andere Lynn Van Royen, Geert Van Rampelberg, Joke Devynck, Michaël Pas, Gene Bervoets en Sebastian Dewaele kunnen spotten.

How I Met Your Mother – te vinden op Disney+ – liep van 2005 tot 2014 en groeide uit tot één van de meest geliefde sitcoms van de huidige generatie. In de nieuwe reeks How I Met Your Father worden de rollen omgedraaid en starten we met een nieuw verhaal in het jaar 2021: Sophie’s zoon vertelt het verhaal van hoe ze zijn vader ontmoette in een tijdperk van dating-apps en schijnbaar onbeperkte opties op de relatiemarkt.

Ook nieuw op Disney+ deze week is de Franse minireeks Oussekine: in vier afleveringen krijgen we het verhaal van de nacht van 5 op 6 december 1986 waarin de Frans-Algerijnse student Malik Oussekine om het leven kwam. Hij nam deel aan studentenprotesten in Parijs tegen voorgenomen hervormingen van de universiteiten en beperkingen van immigratie. Oussekine werd achternagezeten en ter plekke doodgeslagen door de politie. Ook de daaropvolgende strijd om gerechtigheid die Oussekines nabestaanden na zijn dood voerden wordt uitgelicht, evenals hoe de Franse samenleving van de tachtiger jaren voorgoed veranderde door dit voorval.

Nieuwe films

Precies twee maanden geleden won Nabil Mallat de Ensor voor zijn hoofdrol in Cool Abdoul, een prijs die hij toen opdroeg aan zijn overleden vader. Wie de film nog niet in de bioscoop zag kan nu nu al op Netflix terecht. De film brengt het waargebeurde verhaal van de Gentse bokser Ismaïl Abdoul. De atleet had één doel: als bokser de absolute top bereiken. Onderweg raakte hij verstrikt in een web van foute keuzes en criminaliteit, terwijl Sylvie, de liefde van zijn leven, hem op het rechte pad hield. Johan Heldenbergh is in de film te zien als de bokscoach van dienst.

Colin Firth is nu op Streamz te zien in de HBO-reeks The Staircase als de Amerikaanse auteur Michael Peterson die plots verdacht wordt van de moord op zijn vrouw, maar op Streamz+ is hij in de film Supernova in een heel ander soort verhaal te zien. Firth speelt in deze film Sam, een man die al twintig jaar samen is met zijn partner Tusker (Stanley Tucci). Samen reizen ze met hun caravan door Engeland en gaan ze op bezoek bij vrienden en familie en plekken die voor hen bijzonder zijn. Ze willen dit nu nog doen omdat bij Tusker dementie vastgesteld is. Samen vieren ze het leven, maar nemen ze ook afscheid en praten ze over hoe voor hen de toekomst eruit zou moeten zien.

Ook nog nieuw op Streamz+ deze week is de Franse dramedy Un Triomphe: daarin accepteert een acteur die de eindjes aan elkaar probeert te knopen een baan om een theaterworkshop in de gevangenis te leiden. Verrast door de acteerprestaties van de gevangenen besluit hij met hen een toneelstuk op te voeren op het podium van een echt theater. De film werd gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Docu

Opnieuw een spraakmakend verhaal op Netflix: Our Father vertelt het verhaal van een vrouw die thuis een DNA-test afneemt en er op die manier achter komt dat ze meerdere halfbroers en halfzussen blijkt te hebben. Ze besluit de zaak verder te onderzoeken en ontdekt een schokkend complot met donorsperma door een populaire arts die jarenlang in het geheim tientallen kinderen verwekte. De door elkaar verbonden mannen en vrouwen zoeken elkaar op, in een strijd voor gerechtigheid.

Ook nog op Netflix: de korte documentaire – 77 minuten – Show Dancer (2020) die inzoomt op het leven van de Deen Lasse Eckstrøm Jensen, die ooit bekend was als tapdansende popster. Sindsdien is zijn leven een rollercoaster geweest van dans, vermengd met drugs en tijd in de gevangenis. Lasse wil een ander leven: hij heeft de droom om een gezin te stichten, maar hij moet ook nog leren omgaan met zijn verslaving en de andere chaos in zijn leven.

Meer
Lees meer...