Nieuwe Amazon-horrorserie ‘I Know What You Did Last Summer’ verschijnt vrijdag

Amazon Prime Video kondigde de terugkeer van het slashergenre aan met hun aankomende horrorserie I Know What You Did Last Summer, die je vanaf overmorgen kan streamen. De show is een remake van de gelijknamige film uit 1997 en was de eerstvolgende film van Kevin Williamson na het succes van zijn meta-slasher Scream, ook al schreef hij het script voor IKWYDLS nog voordat hij Scream schreef. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen de nieuwe serie en de films.

De horrorfilm van Kevin Williamson uit 1997 is gebaseerd op de gelijknamige young adult roman van Lois Duncan en volgt vier tieners in Southport, North Carolina. Die werden in de oorspronkelijke horrorklassieker gespeeld door Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr., Sarah Michelle Gellar en Ryan Phillips. Nadat ze per ongeluk een man overreden met hun auto, worden ze het jaar daarop gestalkt door een moordenaar in nette kleren en met een haak, schrijft Screenrant. De franchise werd later uitgebreid met nog twee horrorfilms die uitkwamen in 1998 en 2006. Maar nu krijgt het verhaal een nieuw jasje dankzij de Amazon Prime-serie I Know What You Did Last Summer (IKWYDLS). En zo ontstaat weer de meest prangende vraag: “Wie is de moordenaar?”

Het klassieke verhaal

I Know What You Did Last Summer vertelt dus het verhaal van een mysterieuze moordenaar. In het boek is de moordenaar Bud, met wie het hoofdpersonage Julie begint te daten een jaar nadat zij en haar vrienden per ongeluk een fietser hebben overreden. Het toeval wil dat Bud de broer is van de jongeman die bij het ongeluk om het leven kwam.

De film I Know What You Did Last Summer draait het verhaal een beetje om. De persoon die betrokken was bij het ongeval en de vluchtmisdrijf wordt niet gedood. Ben Willis, gespeeld door Muse Watson, wordt een gestoorde visser die vastbesloten is om wraak te nemen op de vier kinderen die hem met hun auto hebben aangereden en voor dood hebben achtergelaten. Ben Willis keert ook terug als de-met-een-vishaak-zwaaiende-moordenaar in de tweede film I Still Know What You Did Last Summer. Deze keer vindt Bens moordpartij plaats op de Bahamas. Later, in I’ll Always Know What You Did Last Summer, keert Ben zelfs terug uit de dood en pleegt hij opnieuw een moord, waarbij hij een andere groep tieners aanvalt.

De serie

De nieuwe horrorserie van Amazon Prime Video is geproduceerd door James Wan en Shay Hatten. De pilot is geschreven door Sara Goodman en geregisseerd door Craig William Macneill, die een brede achtergrond heeft met onder andere Channel Zero, Castle Rock en Them. Verdere afleveringen zullen worden geregisseerd door Logan Kibens (Snowfall) en Benjamin Semanoff (Ozark).

In seizoen 1 van I Know What You Did Last Summer spelen Madison Iseman (Jumanji: Welcome to the Jungle & Jumanji: The Next Level), Brianne Tju (Light as a Feather), Ezekiel Goodman, Ashley Moore, Sebastian Amoruso, Fiona Rene (Underwater), Cassie Beck, Brooke Bloom, en Bill Heck in de hoofdrollen. Hoewel de meeste sterren van de serie nog opkomend zijn, hebben nogal wat van hen een horrorachtergrond. Zo speelde Iseman de hoofdrol in Annabelle Comes Home, Tju had rollen in Scream: The Series en 47 Meters Down: Uncaged, en Heck was te zien in het historische seriemoordenaarsdrama The Alienist.

Serie versus film

In een recent gesprek met comicbook.com, wees showrunner Sara Goodman op de belangrijkste verschillen tussen de nieuwe serie en de films. Zo wist de cast van I Know What You Did Last Summer tijdens het filmen niet wie de moordenaar was. “Ik wilde dat niemand wist wie de moordenaar was tot op het laatste moment”, vertelde de bedenker van de reboot, Sara Goodman, aan Polygon. “Zelfs op een onbewust niveau. Ik wilde niet dat de cast anders op die acteur zou reageren, daarom vond ik het belangrijk dat iedereen het niet wist totdat ze het moesten weten – wat iedereen wel een beetje gek maakte.”

Maar de introductie van sociale media en de alomtegenwoordigheid van onze smartphones hebben het landschap voor het horrorgenre ook drastisch veranderd. De populariteit van sociale media heeft ervoor gezorgd dat het plot van elke horrorfilm onmiddellijk te ontrafelen is en daarom is het een uitdaging voor de tv-serie IKWYDLS om dat probleem consequent te omzeilen. Goodman verklaart: “Sociale media bestond toen nog niet, maar daardoor is ons leven nu veel meer blootgesteld. We denken dat we mensen kennen, maar vaak is dat gewoon een soort persona die we zien. Mensen hebben meer geheimen of leiden zelfs een dubbelleven, waardoor het uitvinden wie je echt bent een stuk ingewikkelder is dan vroeger.”

Er ligt dus zeker een uitdagende weg in het verschiet voor de serie, want de Scream-franchise heeft al bewezen dat het handhaven van een slasherconcept binnen de continuïteit van een tv-serie geen gemakkelijke taak is. Bovendien hopen veel fans van de originele I Know What You Did Last Summer-filmreeks al lang op een reboot of een nieuwe film. Het probleem om deze fans tevreden te stellen met een tv-bewerking is misschien nog wel de grootste uitdaging voor de serie, schrijft Screenrant nog.

Bekijk hieronder alvast de trailer van de reboot:

De horrorserie verschijnt deze vrijdag, 15 oktober, op Amazon Prime Video.

Meer
Lees meer...