Britse onderzoekers hebben een nieuwe mutatie van het coronavirus ontdekt die ze als “zorgwekkend” omschrijven. Het gaat om een E484K-mutatie die ervoor zorgt dat het virus minder snel herkend wordt door antistoffen.
Dat een virus constant muteert, is ondertussen al algemeen bekend. En ook het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 blijft dat doen. Zo zijn er in het Verenigd Koninkrijk opnieuw meerdere mutaties ontdekt van de Britse variant B117.
De meest voorkomende is de zogenaamde Bristol-mutatie, genoemd naar de stad in het zuidwesten van Engeland waar de mutatie het vaakst is waargenomen. Die mutatie staat bekend als E484K en komt ook voor in genetische samenstelling van zowel de Braziliaanse als Zuid-Afrikaanse variant.
Herbesmetting en vaccins
Het gevaarlijke aan deze E484K-mutatie is dat ze zorgt voor een verandering van de vorm van het spike-eiwit van het virus. Het is juist dat wat ons lichaam gebruikt om het coronavirus te herkennen en aan te vallen. Door deze mutatie wordt dat moeilijker voor ons lichaam omdat het de nieuwe vorm niet altijd even goed herkent.
Dat laatste kan gevolgen hebben voor de immuniteit tegen het virus. Niet alleen is de kans op herbesmetting bij mensen die eerder al besmet waren groter, ook voor de vaccins dreigt er mindere bescherming. Zo lieten zowel Moderna als AstraZeneca al weten dat hun vaccin minder goed beschermt tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dat is waarschijnlijk ook het geval bij de Bristol-mutatie.
Genoomsequencing
Het is om die reden dat de New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (NERVTAG) van de Britse overheid deze mutaties nauwlettend in de gaten houdt. Het Verenigd Koninkrijk is dan ook een van de landen die het genoomsequencing doen bij besmette personen. Zo kunnen ze nieuwe varianten snel opsporen en indijken.