Left Right
scrollTop top

DC Comics onthult nieuwste Superman als biseksueel


Superman
© Bron: DC Comics

In een nieuwe uitgave van de stripreeks Superman zal Jonathan Kent, de zoon van Clark Kent en Lois Lane, de job van zijn vader overnemen. DC Comics laat weten dat deze nieuwe Superman, en traditioneel heteroseksuele superheld, een relatie zal krijgen met iemand van hetzelfde geslacht, terwijl hij de klimaatcrisis bestrijdt en protesteert tegen de deportatie van vluchtelingen.

“Het idee om Clark Kent te vervangen door een andere hetero blanke superheld voelde als een gemiste kans”, zei Tom Taylor, de schrijver van de stripreeks, in een interview met de New York Times.

De nieuwe liefde van de superheld is Jay Nakamura, een journalist – hoe toevallig – die voor Superman zorgt nadat hij mentaal en fysiek opbrandt door iedereen te proberen redden die hij kan, in een nummer van de nieuwe stripboekenreeks geschreven door Tom Taylor en geïllustreerd door John Timms. “Ik ben ongelofelijk vereerd om naast Tom te mogen werken aan de Superman: Son of Kal-El-serie waarin Jon Kent zijn complexe moderne leven aanpakt, terwijl hij ook de wereld redt van zijn grootste bedreigingen”, zegt tekenaar John Timms.

Nieuwe held, nieuwe wereld

“Ik heb altijd gezegd dat iedereen helden nodig heeft en iedereen verdient het om zichzelf te kunnen herkennen in hun helden, daarom ben ik erg dankbaar dat DC en Warner Bros dit idee delen”, vertelt Taylor nog in een verklaring. “Het symbool van Superman heeft altijd gestaan voor hoop, waarheid en gerechtigheid. Vandaag staat dat symbool voor iets meer, want vandaag kunnen meer mensen zichzelf terugvinden in de krachtigste superheld uit de stripboeken.”

Maar Kents seksualiteit is niet de enige manier waarop het personage is bijgewerkt voor een nieuw publiek en ons huidige tijdperk. In recente afleveringen heeft hij geprotesteerd tegen de deportatie van vluchtelingen, stopte hij een schietpartij op een middelbare school en probeerde hij om natuurbranden te blussen die de oorzaak waren van de klimaatcrisis.

“We konden niet trotser zijn om dit belangrijke verhaal van Tom Taylor en John Timms te vertellen”, zei Jim Lee, de creatief directeur en uitgever van DC Comics. “We praten veel over de kracht van het DC Multiverse in onze storytelling en dit is weer een ongelofelijk voorbeeld. We kunnen Jon Kent zijn identiteit laten verkennen in de stripboeken, maar ook de geheimen van zijn familie laten ontdekken op tv in de serie Superman & Lois. Ze bestaan naast elkaar in hun eigen werelden en tijden, en onze fans kunnen van beide tegelijk genieten.”

LGBTQ+

Het nieuws volgt op andere recente pogingen om queerness toe te voegen aan de stripboekenwereld. In augustus werd aangekondigd dat de nieuwste versie van Robin een vriendje zou hebben, terwijl Marvel in maart ook de beslissing nam om de mantel van Captain America door te geven aan een homoseksueel personage.

Maar de grote filmwerelden van Marvel en DC blijven minder progressief, schrijft The Guardian. Tessa Thompsons personage in Thor: Ragnarok werd nog maar pas onthuld als biseksueel, terwijl Deadpool zijn seksualiteit nog niet volledig is onderzocht. Eternals, dat in november van dit jaar uitkomt, zal daar verandering in brengen met de eerste LGBTQ+-kus in het Marvel Cinematic Universe tussen Brian Tyree Henry’s personage Phastos, de eerste openlijk homoseksuele superheld in een Marvelfilm, en Haaz Sleiman, die zijn echtgenoot speelt.

De nieuwe stripboekenreeks Superman: Son of Kal-El is vanaf 9 november te verkrijgen in alle stripboekenwinkels.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…