CBDC’s, de crypto-achtige hype van het establishment: Nigeria beperkt opname van cash om eigen digitale munt te promoten

Het wil anders maar niet vlotten met de adoptie van de eNaira.

Waarom is dit belangrijk?

CBDC’s, of: ‘central bank digital currencies’, zijn digitale munten die worden uitgegeven door centrale banken. Soms draaien ze op blockchain, de technologie achter crypto. "CBDC’s zijn de digitale cash voor de 21ste eeuw”, zegt de Bank for International Settlements, de koepel van belangrijkste centrale banken wereldwijd. Meningen over zowel hun innovatieve merites als hun noodzaak voor het financiële systeem zijn echter verdeeld.

In het nieuws: Nigeria gaat de hoeveelheid contant geld die individuen en bedrijven kunnen opnemen, drastisch inperken.

  • Zo mogen individuen vanaf 9 januari maximaal 43 euro (20.000 Nigeriaanse nairas) per dag opnemen bij geldautomaten; eerder lag dat maximumbedrag nog vijf keer zo hoog. Per week zou het maximumbedrag nu 213 euro (100.000 nairas) bedragen. Dat bericht onder meer cryptonieuwssite Cointelegraph.
  • Bij bedrijven gaat het om een maximumbedrag van 1.065 euro (500.000 nairas) per week.
  • Over elk bedrag dat hierboven zit, zullen individuen en bedrijven een toelage van respectievelijk 5 en 10 procent moeten betalen.

Grootste Afrikaanse economie

Achtergrond: De grootste Afrikaanse economie doet dit om het gebruik van de eNaira – de digitale munt van de Nigeriaanse centrale bank – te stimuleren. Voor de e-munt gelden de restrictieve voorwaarden namelijk niet.

  • “Klanten moeten worden aangemoedigd om alternatieve kanalen te gebruiken (internetbankieren, mobiele bankapps, USSD, betaalkaarten/POS, eNaira, etc.) om hun banktransacties te doen”, meldde Haruna Mustafa, de directeur van de toezichthouder op de banken.
  • De eNaira is tot dusverre allesbehalve populair: nog geen half procent van de Nigeriaanse bevolking benut ze.
  • Waar Nigerianen wel van houden: échte cryptomunten. Maar liefst 22 miljoen Nigerianen, zo’n 10 procent van de totale bevolking, zouden crypto bezitten, zo blijkt uit onderzoek van de site Bankless Times. Bitcoin is daarbij de meest populaire besteding.
    • Een andere statistiek: sinds de cryptocrash van april toonde het Afrikaanse land meer interesse in digitale activa dan enig ander land ter wereld, volgens een onderzoek van price tracker CoinGecko.

Cashloze maatschappij?

Voor- en tegenstanders: Voorstanders van een cashloze maatschappij bewieroken het idee achter de CBDC. Ze zien er het innovatieve karakter van crypto in, zonder de ongeremde, destructieve anarchie van de cryptowereld.

CBDC’s kunnen dan weer op veel kritiek rekenen van liberale en libertaire opponenten van het centrale banken-beleid, die er een anti-privacytool in ontwaren om de financiële transacties van gewone burgers in kaart te brengen.

  • Volgens een CBDC-tracker van de Amerikaanse denktank Atlantic Council is Nigeria een van de 11 landen die al hun eigen digitale munt hebben gelanceerd. 15 andere landen, zoals de grootste democratie ter wereld, zitten dan weer in de testfase.
Meer
Lees meer...