Nike stelt lancering nieuwe sneakers van Travis Scott uit na tragedie Astroworld

Het Amerikaanse sportmerk Nike heeft gezegd dat het de lancering van de nieuwe sneakers van Travis Scott zal uitstellen, in de nasleep van het drama op het Astroworld muziekfestival in Housten eerder deze maand. Tien mensen, waaronder een 9-jarige jongen, kwamen daarbij om het leven. Maar dit is mogelijk niet de enige samenwerking met de rapper die wordt uitgesteld.

Rapper Travis Scott zou normaal in samenwerking met Nike weer een nieuw paar sneakers hebben ontworpen, de Air Max 1 x Cactus Jack, die vanaf 16 december te koop gingen zijn. Maar na de tragedie op Astroworld heeft het Amerikaanse concern besloten de release van de sneakers voor onbepaalde duur uit te stellen. “Uit respect voor iedereen die getroffen is door de tragische gebeurtenissen op het Astroworld festival, stellen we de lancering van de Air Max 1 x Cactus Jack uit”, liet Nike deze week weten in een verklaring.

Scott, die heeft beloofd om de begrafenis van de slachtoffers en alle tickets van de festivalgangers te betalen, had voor de tragische gebeurtenis op het festival al een aantal sneakerontwerpen uitgebracht in samenwerking met Nike, schrijft Forbes.

Aanklachten

Meer dan 300 mensen vielen gewond tijdens de show, waarvan 25 moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Tien mensen overleden jammer genoeg aan hun verwondingen, waaronder twee middelbare scholieren en de amper 9 jaar oude Ezra Blount. De jongen werd eerst in een kunstmatige coma gehouden in het ziekenhuis, maar overleed toch iets later. In de chaos tijdens het optreden van Travis Scott viel Ezra van de schouders van z’n vader en werd hij vertrappelt door andere festivalgangers. De vader van Ezra klaagt de rapper en de organisatie van het festival nu aan wegens nalatigheid. Maar 125 andere bezoekers dienden nu een nieuwe aanklacht in voor grote nalatigheid en slechte planning, waarbij ze in totaal 750 miljoen dollar (zo’n 663 miljoen euro) aan schadevergoedingen eisen. Daarbij wijzen ze niet enkel de rapper en de organisatie aan als medeplichtigen, maar ook o.a. Drake, Live Nation en Apple Music.

Scott kreeg bakken kritiek over zich heen, omdat hij het concert niet stil legde toen de chaos in het publiek uitbrak. Maar zijn woordvoerder, voormalig burgemeester van Baltimore Stephanie Rawlings-Blake, vertelde CBS Mornings dat het idee dat Scott het festival had kunnen stoppen “belachelijk” is. “Astroworld heeft een zeer uitgebreid operationeel plan dat duidelijk zegt dat de enige twee mensen die de bevoegdheid hebben om het concert stil te leggen, de producent van het festival en de uitvoerende producent zijn. Scott was dus niet verantwoordelijk voor wat er gebeurde, maar hij wil verantwoordelijk zijn voor de oplossing”, zei Rawlings-Blake.

Uitstel

Scott heeft de afgelopen jaren al met een heel aantal bekende merken uit verschillende industrieën samengewerkt, waaronder dus ook al enkele keren met Nike. Deze zomer kondigde hij een samenwerking aan met het luxe modehuis Dior voor zijn eigen modecollectie in 2022. Scott werkte ook nog samen met McDonald’s, Epic Games, Playstation, Mattel en General Mills.

Maar Nike is dus niet de eerste die een collab met Travis Scott uitstelt sinds de gebeurtenissen op Astroworld. Vorige week stelden de Houston Rockets hun geplande ‘Travis Scott Night’ uit, waar het NBA-team van plan was om duizenden limited edition T-shirts weg te geven tijdens hun basketbalwedstrijd tegen de Detroit Pistons. In plaats daarvan hield het basketbalteam een moment van stilte ter ere van de slachtoffers. En ook de Amerikaanse ontwikkelaar van computerspellen Epic Games besloot om zijn in-game muziekiconen van Scott binnen Fortnite terug te trekken. Ondertussen heeft het online therapie bedrijf Betterhelp een maand gratis therapie aangeboden voor alle getroffen mensen van het festival, waarvan de kosten door de platenlabel van de rapper, Cactus Jack, zullen gedekt worden.

Meer
Lees meer...