Nirvana-reünieconcert op komst: overlevende leden beklimmen dit weekend hetzelfde podium

Zaterdag gaat het jaarlijkse Heaven is Rock and Roll-gala door in Los Angeles en dit jaar belooft het net iets specialer te worden. Zo staan de ex-Nirvana-leden Dave Grohl, Krist Novoselic en Pat Smear geprogrammeerd op de line-up. Een gezamenlijke show lijkt haast onvermijdelijk.

Meer dan vijf jaar geleden stonden de drie overlevende bandleden nog samen op het podium onder de naam Nirvana. Dat gebeurde naar aanleiding van de toetreding van de legendarische band tot de Rock and Roll Hall of Fame. 

https://www.youtube.com/watch?v=l4xLcXiepYo

De overleden zanger-gitarist Kurt Cobain – destijds een pionier als mannelijke feminist – werd die avond vervangen door verschillende vrouwelijke collega’s zoals Joan Jett, Lorde en Annie Clark van St. Vincent. Clark is zaterdag opnieuw aanwezig. In 2014 zong ze nog de hitsong Lithium met Nirvana.

Muzikale erfenis

Nirvana zette de muziekscene in 1991 op zijn kop met hun tweede plaat ‘Nevermind’. Daarbij kregen ze ook hulp van de bands Alice in Chains, Sonic Youth, Soundgarden en Pearl Jam. Plots was de plastic glam rock van de jaren 80 met vrouwelijke, glamoureuze kledij, make-up, poppy refreinen en ellenlange gitaarsolo’s uit de mode. Muziek was opnieuw iets serieus dat recht uit het hart komt en waaraan geen dresscode vasthangt.

Ook op muziek-technisch vlak bracht grunge veel verandering teweeg. Het gitaargeluid was een stuk vuiler en minder pop-gericht. Zonder het succes van Nirvana zouden nooit de deuren opengegaan zijn voor acts zoals The Smashing Pumpkins, Muse, Weezer, Oasis en uiteraard de Foo Fighters om internationaal succesvolle bands te worden.

Meer
Lees meer...